Dostupni linkovi

Ruska ambasada: Poruke Vijeća za provedbu mira na rubu miješanja u pitanja BiH


Zastava Bosne i Hercegovine na zgradi Parlamenta BiH, Sarajevo

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je da nije našla mogućim da se pridruži komunikeu nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC).

PIC, koji čine predstavnici 55 država i organizacija koje podržavaju mirovni proces u BiH, je u srijedu (2. decembar) završio dvodnevno zasjedanje putem videolinka, na kojem je razmotreno stanje provedbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir koji, kako se navodi u saopštenju, "i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu BiH".

Jedan od zaključaka iz komunikea (communiqué) je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

"Cijeli niz poruka dijela međunarodne zajednice u BiH koje se nalaze u komunikeu na rubu su miješanja u unutrašnja pitanja suverene BiH, dok sam dokument, nažalost, ponovo više liči na politički alat za promovisanje agende koja često nema nikakve veze s implementacijom mirovnog sporazuma, pa čak je i u suprotnosti s njim. Ovaj oblik komunikacije s institucijama suverene države je upitan sa stanovišta opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava", saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Kako se navodi, Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet BiH, nepovredivost temeljnih dejtonskih principa ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima.

"Nažalost, naši partneri su izbjegli da jasno izraze punu podršku ovim principima. Smatramo da je zadatak međunarodne zajednice u poticanju dijaloga u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja među narodima BiH o svim važnim za njih pitanjima, u podršci i podsticaju pozitivnih procesa, a ne u pokušajima da svojim agendom zamijene sasvim efikasne dejtonske mehanizme za funkcioniranje BiH, koji već četvrt vijeka osiguravaju krhku etničku ravnotežu u državi", piše u saopštenju Ambasade.

Dvije i po decenije od Dejtona: Ruže na obje strane isto cvjetaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00

Ističu da prepoznaju važnost reformi, uključujući i sektor pravosuđa, napominjući da je nezavisnost državnih pravosudnih institucija od vanjskih i unutrašnjih uticaja temeljni pravni postulat.

"Uvjereni smo da ovo treba biti isključivo unutrašnji proces. Kategorički je neprihvatljiv svaki pokušaj vršenja političkog pritiska na institute pravosuđa u BiH. Njima je neophodno garantovati mogućnost nezavisne i nepristrane djelatnosti", saopšteno je iz Ambasade.

I mirna Bosna: TV Liberty na 25 godina od Dejtona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:57 0:00

Upravni odbor PIC-a na dvodnevnoj sjednici posebno je naglasio potrebu za izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) radi uspostavljanja temeljitog postupka provjere imovine sa ciljem boljeg rješavanja sukoba interesa i drugih pitanja povezanih s integritetom, jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudaca, tužitelja i članova VSTV-a, te da bi se omogućio pravni lijek protiv odluka VSTV-a.

Iz Ambasade naglašavaju kako je 25. godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma prekretnica za procjenu uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH, te konstatuju da je uloga međunarodne zajednice u unutrašnjem životu BiH na rubu miješanja i ponekad čak prelazi tu granicu.

"Polazimo od potrebe da se što prije ukine vanjski protektorat nespojiv sa suverenitetom BiH, koji predstavlja Ured visokog predstavnika (OHR) i koji ne samo da ne doprinosi procesima stabilizacije u zemlji, već često postaje i izvor lokalnih problema", saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

XS
SM
MD
LG