Dostupni linkovi

Đukanović: Proterivanje ambasadora neće uticati na odnos sa Srbijom


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da odluka Ministarstva vanjskih poslova (MVP) te zemlje da ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasi nepoželjnom osobom, neće uticati na odnos između dvije države.

"Kao Crna Gora prema tome smo se smo ponijeli veoma odgovorno. Tu ne bih imao ništa dodati osim onog što je kazalo MVP. Dakle, kakvi god bili odnosi država, obaveza ambasadora je da se ponaša u skladu sa međunarodnim aktima", rekao je Đukanović.

Od ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića zatraženo je da napusti Crnu Goru, nakon što je Podgoričku skupštinu iz 1918. nazvao 'oslobođenjem' i 'slobodnom voljom crnogorskog naroda'". Odlukom Podgoričke skupštine iz 1918. godine Crna Gora je prisjedinjena Kraljevini Srbiji, a kralj Nikola Petrović Njegoš je nasilno detronizovan.

Potezom na izložbi dokumenata o ovom istorijskom događaju Božović je, ocjenjuju u crnogorskom MVP, unizio Skupštinu Crne Gore koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine, kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore.

Prema ocjeni crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ambasador Srbije je ispunio sve uslove za odluku MVP-a da ga proglasi personom non grata.

“Ne postoji mogućnost koliko znam da se ambasador koji je proglašen personom non grata ponovo kandiduje. Ne želim da sudim da li bi se Srbija opredijelila za takav čin, a ako se opredijeli, saznaćete moj stav”, poručio je Đukanović u Skupštini Crne Gore gdje je prisustvovao ekspozeu budućeg mandatara Zdravka Krivokapića.

Odgovarajući na pitanja novinara o predstojećem kongresu njegove Demokratske partije socijalista (DPS) koja je nakon 30 godina na vlasti na izborima 30. avgusta otišla u opoziciju, Đukanović je kazao da su pripreme za kongres intezivirani.

“Vanredni Kongres je prilika da temeljno donesemo program, statut i kadrovski sastav. Naš cilj je da povratimo dio povjerenja koji nijesmo dobili 30. avgusta. Rano je govoriti o tome da li ću biti ponovo kandidat za lidera DPS-a”, zaključio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG