Dostupni linkovi

Lajčak: Dijalog Srbije i Kosova “krivudav put”


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak je posredno nagovestio da se postizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa neće desiti u nekoj bliskoj budućnosti.

“To je dug je i krivudav put, a nije autoput”, rekao je Lajčak.

On je održao govor u spoljnopolitičkom odboru Evropskog Parlamenta (AFET) gde je naglasio da je EU preuzela kormilo dijaloga i naglasio da su od obnavljanja razgovora između Prištine i Beograda održana tri susreta na najvišem političkom nivou.

Miroslav Lajčak je ranije, u više navrata govorio kako očekuje postizanje sporazuma između Srbije i Kosova u roku od par meseci.

Specijalni evropski predstavnik za dijalog je nameravao da lidere okupi na svake tri nedelje. Poslednji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u okviru ovog procesa je održan 7. septembra.

Govoreći na AFET-u, Lajčak nije dao precizirao datum kada će se održati naredni susret, ali je rekao da se radi na tome.

Na skupu u Evropskom Parlamentu se raspravljalo o situaciji na Zapadnom Balkanu, 25 godina nakon Daytonskog sporazuma. Miroslav Lajčak, koji je takođe služio kao predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je ocenio da su normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i situacija u Bosni i Hercegovini “dva najvažnija izazova na Zapadnom Balkanu”.

On je naglasio između ostalog da je potrebno suočiti se s prošlošću “na sveobuhvatan način”.

XS
SM
MD
LG