Dostupni linkovi

Singapur prvi odobrio prodaju mesa iz laboratorija


Uzorci in vitro mesa ili mesa uzgojenog u laboratoriji, ilustracija
Uzorci in vitro mesa ili mesa uzgojenog u laboratoriji, ilustracija

Singapur je dao američkom start-up poduzeću Eat Just zeleno svjetlo za prodaju svog pilećeg mesa uzgojenog u laboratoriju, a kompanija kaže da je to prvo regulatorno odobrenje na svijetu za takozvano čisto meso koje ne dolazi iz ubijene životinje.

Meso je uzgojeno od stanica životinja, a na početku će se prodavati u obliku medaljona. Tvrtka nije navela kada će točno njen proizvod doći na tržište.

Potražnja za alternativama običnom mesu raste zbog zabrinutosti potrošača oko zdravlja, dobrobiti životinja i okoliša.

Opcije biljnog mesa, koje populariziraju Beyond Meat Inc i Impossible Foods, sve se češće pojavljuju na policama supermarketa i jelovnicima restorana, javlja Reuters.

Tržište alternative mesu moglo bi u sljedećem desetljeću vrijediti 140 milijardi dolara, odnosno oko 10% globalne mesne industrije.

Singapurska regulatorna agencija za hranu (SFA) priopćila je da je stručna radna skupina pregledala podatke o proizvodnom i kontrolnom procesu uzgojene piletine tvrtke Eat Just.

Utvrđeno je da je proizvod siguran za konzumaciju na predviđenim razinama upotrebe te je dobio dozvolu da se prodaje u Singapuru kao sastojak medaljona tvrtke Eat Just's", kazao je SFA.

Agencija je priopćila da je uspostavila regulatorni okvir za "novu vrstu hrane" kako bi osigurala da uzgojeno meso i drugi alternativni proteinski proizvodi udovoljavaju sigurnosnim standardima prije nego što se počnu prodavati u Singapuru.

Iz tvrtke su naveli kako u procesu proizvodnje ovakve vrste mesa nisu korišteni antibiotici, a piletina je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne piletine.

No, takozvano čisto ili uzgojeno meso, koje se uzgaja iz stanica izvan životinje, još je u početnoj fazi.

"Prva regulatorna dozvola na svijetu za stvarno visokokvalitetno meso stvoreno izravno iz životinjskih stanica za sigurnu prehranu ljudi otvara put za predstojeće malo komercijalno lansiranje u Singapuru", izvijestio je Eat Just u srijedu.

Kompanija je priopćila da će se meso prodavati u grumenima, dodajući da će detalji o lansiranju proizvoda uslijediti kasnije.

Prije je rečeno da će svaki grumen koštati 50 dolara.

XS
SM
MD
LG