Dostupni linkovi

Predsjednik SDP-a BiH: Neugodno mi je i krivo zbog izborne prevare u Srebrenici


Nermin Nikšić, arhivska fotografija
Nermin Nikšić, arhivska fotografija

Nakon hapšenja kadrova Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Srebrenici zbog sumnje u prevaru tokom lokalnih izbora, oglasio se predsjednik ove stranke Nermin Nikšić rekavši da mu je neugodno i krivo što je čovjek koji bio predsjednik te stranke u Srebrenici "dopustio sebi da se upusti u radnje koje krše osnovne moralne i ljudske vrijednosti, a onda i da prekrši zakon."

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su u utorak 1. decembra na području Tuzlanskog kantona i Srebrenice tri osobe zbog prevara u izbornom procesu 2020. godine. Među njima uhapšen je i predsjednik SDP organizacije Srebrenica, Bego Bektić.

Sumnja se da su nedozvoljeno koristili lične podatke bh. građana za glasanje putem pošte iz Srbije, te fiktivnim glasovima pogodovali kandidatu za načelnika Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću, kao i SDP-u.

"Potpuno je nevažno da li će se i šta dokazati od tih radnji, bitno je da se doveo u situaciju da bude među osumnjičenim čime je nanio nesagledivu političku štetu SDP-u i omogućio da po dobro oprobanom nacionalističkom receptu pokušaju sve svoje izdaje i lopovluke uviti u oblandu tobožnje brige za Srebrenicu“, stoji na zvaničnoj Facebook stranici predsjednika SDP-a.

Podsjetio je da je već raspuštena organizacija u Srebrenici i isključen Bego Bektić, uz navode da za ljude koji se bave takvim radnjama nema mjesta u SDP-u BiH.

Nikšić je također pozvao Centralnu izbornu komisiju BiH da donese odluku o poništavanju i ponavljanju izbora u Srebrenici, kao i nadležne organe da izvedu odgovorne pred lice pravde.

"Krivo mi je jer se mi u SDP ponosimo činjenicom da bitke za Bosnu i Hercegovinu na svakom njenom pedlju vode naši ljudi koji dijele sudbinu i žive sa svojim komšijama i susjedima“, naveo je Nikšić.

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je na sjednici sjednici održanoj 19. novembra usvojila zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Doboj i Srebrenica.

Prema podacima CIK-a nakon lokalnih izbora, koji su održani 15. novembra, u Srebrenici je pobjedu za načelničko mjesto osvojio Mladen Grujičić (SNSD) sa 70,3 posto glasova, a drugi je bio Alija Tabaković (SDA) sa 29,32 posto glasova.

XS
SM
MD
LG