Dostupni linkovi

Pet osoba poginulo, 15 ranjenih u udaru automobila u Njemačkoj


Policija na licu mjesta gdje se dogodio napad
Policija na licu mjesta gdje se dogodio napad

Četiri osobe, uključujući i devetomjesečnu bebu ubijene su kada se automobil zaletio na pješačko područje u gradu Trieru na zapadu Njemačke. Kako navodi Reuters, do 15 osoba je povrijeđeno. Vlasti navode da je veoma izgledno da se radi o namjernoj radnji.

Jedna osoba je uhapšena, naveli su iz policije.

Tužilac Peter Fritzen rekao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni popio značajnu količinu alkohola, te da vlasti ne rade na pretpostavci da napad imao vjerske motive.

“Izgleda da govorimo o osumnjičenom koji ima mentalnih problema, ali ne bismo trebali zaključke donositi prerano”, rekao je gradonačelnik Triera Wolfram Leibe. Ministar unutrašnjih poslova koji je potvrdio da su četiri osobe poginule rekao je da putanja koju je odabrao vozač navodi da to da je djelo počinjeno namjerno.

Osumnjičeni je posljednjih nekoliko dana proveo u autu i nije imao fiksnu adresu, rekao je zamjenik šefa policije Franz-Dieter Ankner. Auto koje je bilo registrovano na nekoga drugoga, je posudio, a kako navodi Reuters, nije imao policijski dosije.

Njemačka je pojačala sigurnost pješačkih zona u cijeloj zemlji nakon napada kamionom na berlinsku božićnu tržnicu 2016. godine, kada je poginulo 12 osoba, a desetine ranjeno.

Njemačka je pooštrila mjere za borbu protiv korona virusa, za zatvoreni su kafići i restorani, dok su škole i prodavnice otvorene.

“Ono što se desilo u Trieru je šokantno. Naše misli su sa porodicama žrtava, sa brojnim ozlijeđenim i sa svima koji se trenutno nalaze na dužnosti i rade na zbrinjavanju ozlijeđenih”, napisao je na Twitteru Steffen Seibert, gasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

XS
SM
MD
LG