Dostupni linkovi

Mađarski poslanik dao ostavku nakon pretresa ‘sex zabave’ u Briselu


Jozsef Szajer je bivši zamjenik predsjednika Evropske narodne stranke
Jozsef Szajer je bivši zamjenik predsjednika Evropske narodne stranke

Političar vladajuće mađarske stranke koji je prije dva dana dao ostavku na mjesto poslanika u Evropskom parlamentu saopštio je kako je bio među prisutnima u kućnoj zabavi koju je u Briselu zaustavila policija zbog kršenja pravila uvedenih zbog korona virusa.

U izjavi 1. decembra, 59-godišnji Jozsef Szajer, viši član vladajuće stranke premijera Victora Orbana, Fidesz, rekao je da sarađuje sa policijom.

Njegova izjava odnosi se na privatnu zabavu održanu u Briselu 27. novembra. Zabavu, koja je u belgijskim medijskim izvještajima opisana kao “sex zabava” prekinula je policija, a navodno, bili su uključeni drugi članovi Evropskog parlamenta i diplomate. Kako navodi Reuters, tužioci su rekli da je policija zadržala oko 20 osoba koje su pronašli u stanu u centru Brisela.

“Bio sam tamo”, rekao je Szajer u izjavi.

U saopštenju policije navodi se da je prolaznik vidio muškarca kako “bježi kroz kanal” te da su mu ruke bile krvave.

U izjavi, u kojoj je navedeni muškarac kasnije identifikovan kao Szajer, navodi se da su ozlijede najvjerovatnije nastupile tokom bijega. Također se navodi da su u njegovom ruksaku “pronađene opojne droge”, kao i da je otpraćen do kuće gdje je, uz diplomatski pasoš, utvđen njegov identitet.

Szajer u izjavi navodi da mu je policija izdala službeno usmeno upozorenje nakon što su ga odveli kući, ali da on nije koristio droge i da nema nikakvog znanja o ecstasy tableti koju su pronašli u njegovom ruksaku. Dodao je i da duboko žali zbog kršenja ograničenja okupljanja koja su uvedena kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

U Belgiji je dozvoljeno okupljanje najviše četiri osobe u zatvorenom prostoru, a kako navodi britanski The Guardian, na ovoj zabavi se nalazilo najmanje 20 osoba.

Szajer je od ulaska Mađarske u Evropsku uniju 2014. bio član Evropskog parlamenta. Do 2019. godine bio je zamjenik predsjednika Evropske narodne stranke.

XS
SM
MD
LG