Dostupni linkovi

Obilježena 15. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH


Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH na svečanoj ceremoniji obilježavanja 15. godina OS BiH
Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH na svečanoj ceremoniji obilježavanja 15. godina OS BiH

Svečanom ceremonijom u Domu oružanih snaga u Sarajevu je u utorak 1. decembra obilježena 15. godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Oružane snage (OS) BiH formirane su prije 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH i Vojske RS-a.

Formiranju OS BiH prethodila je reforma odbrane u BiH koja je provedena 2004. godine. Tada su ukinuta entitetska ministarstva odbrane i entitetske vojske (Vojska RS i Vojska FBiH) te formirane jedinstvene OS BiH.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, ali i brojni drugi dužnosnici svih nivoa vlasti.

Prisutni su bili i predstavnici NATO štaba Sarajevo i EUFOR-a, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju član Predsjedništva BiH Željko Komšić je istakao kako je donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15 godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite zadatke obučenih oružanih snaga BiH.

“Svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici pokazali su u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama”, rekao je Komšić.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je naglasio da su pripadnici Oružanih snaga BiH najbolji resurs države Bosne i Hercegovine, te da su to nebrojeno puta dokazali profesionalizmom, znanjem, stručnošću, a potvrdili i nesebičnim angažmanom na pomoći drugima u zaštiti od širenja korona virusa.

„Pripadnici naših Oružanih snaga kontinuirano učestvuju u mirovnim misijama i operacijama podrške miru pod liderstvom NATO-a, UN-a i Evropske unije, čime doprinose afirmaciji Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Time je BiH postala kredibilan partner međunarodne zajednice u održavanju globalnog mira i sigurnosti, a svi mi smo s pravom ponosni na hrabrost, predanost i profesionalizam pripadnika naših Oružanih snaga“, rekao je ministar Podžić.

O rezultatima i uspjesima koje su Oružane snage Bosne i Hercegovine postigle u prethodnom periodu, govorio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, generalpukovnik Senad Mašović, koji je, između ostalog, istakao:

Oružane snage BiH su mlada institucija, ali je od svog osnivanja do danas stalno jačala i rasla, te su se OS BiH razvile u prepoznatljivu vojnu snagu, kako u regiji, tako i šire. Reforma odbrambenog sistema, kojom su nastale OS BiH, od relevantnih faktora međunarodne zajednice je ocijenjena kao najuspješnija u post-Dejtonskoj BiH“, kazao je Mašović.

Na kraju ceremonije, uručene su zlatne plakete jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za savjestan rad i doprinos razvoju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG