Dostupni linkovi

Posle pretresa mađarske organizacije, Budimpešta pozvala ambasadora Ukrajine na razgovor


Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto

Mađarska je pozvala ukrajinskog ambasadora nakon što je ukrajinska Služba sigurnosti (SBU) pretresla kancelarije etničkih Mađara, javila je agencija Reuters.

Mađarsko kulturno udruženje u ukrajinskoj regiji Zakarpatje navelo je u izjavi da su službenici SBU pretresli sjedište udruženja i stan njenog predsjednika, tražeći dokaze o "aktivnostima usmjerenim na nasilnu promjenu granica".

Udruženje je pozvalo ukrajinske vlasti da obustave ono što su nazvali "lov na vještice".

SBU je potvrdila pretres putem saopštenja na svojoj internet stranici.

Saopštila je da je vršila pretrage u lokalnim dobrotvornim fondacijama u zakarpatskoj regiji, provjeravajući "informacije o umiješanosti stranog fonda u aktivnosti usmjerene na kršenje državnog suvereniteta Ukrajine".

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je 30. novembra da je Mađarska protestovala zbog racija u ukrajinskom Ministarstvu vanjskih poslova i dodao da će to pitanje pokrenuti na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a 1. decembra.

Dvije zemlje su se u više navrata sukobljavale oko, kako Mađarska kaže, ograničenja prava za oko 150.000 etničkih Mađara koji žive u Ukrajini na korišćenje maternjeg jezika, posebno u obrazovanju. Ukrajina je 2017. godine donijela zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama.

Tokom novembra Ukrajina je zabranila ulazak dvojici mađarskih vladinih zvaničnika zbog onoga što je Kijev nazvao miješanjem u lokalne izbore, što je Mađarska negirala.

Szijjarto je u video izjavi na Facebooku nazvao "neprihvatljivim" da zemlja koja želi biti dio transatlantske zajednice "kontinuirano zastrašuje i vrši pritisak na manjinu koja pripada članici NATO-a".

Mađarska je više puta nagovijestila blokiranje članstva Ukrajine u NATO-u.

XS
SM
MD
LG