Dostupni linkovi

NATO o donaciji ruskih tenkova Srbiji: Pravo država da odlučuju o nabavkama


Iz sedišta NATO poručuju da je nabavka naoružanja, “nacionalna odluka” bilo koje države koja je ili članica alijanse ili je deo Partnerstva za mir.

Ovako su zvaničnici alijanse odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da prokomentarišu donaciju iz Rusije Srbiji koja je prikazana prošle subote, 28 novembra u Nišu.

“Pozdravljamo naše partnerstvo sa Srbijom i u potpunosti poštujemo navedenu politiku vojne neutralnosti. Takođe u potpunosti poštujemo suverenu odluku naših partnera o sklapanju bezbednosnih aranžmana,” izjavio je jedan zvanični NATO, podvukavši da za Alijansu nisu nepoznati dobro odnosi sa zemljama koje su neutralne, kao što je slučaj Austrije ili Finske.

Inače, na vežbi, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, učestvovalo je 11 tenkova T-72MS i 10 oklopnih vozila BRDM-2. Radi se o delu ruske donacije koja se sastoji od šest lovačkih aviona Mig-29, 30 oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2 i 30 tenkova T-72, na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua iz 2016. Predsednik Vučić je zahvalio Rusiji na donaciji tenkova i oklopnih vozila.

Iz sedišta sedišta severoatlanstkog saveza poručuju da su NATO i Srbija, bliski partneri.

“Pomažemo Srbiji da reformiše svoje bezbednosne snage i institucije, a NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije”, naglasio je ovaj zvaničnik Alijanse dodajući da su Srbija i NATO zajedno radili na obuci iračkih vojnih medicinara, pružali podršku iračkim oružanim snagama, te da trenutno sarađuju kako bi se bolje pripremili za vanredne situacije kao što su poplave i šumski požari.

XS
SM
MD
LG