Dostupni linkovi

Radmanović i Dačić u Beogradu o različitim interpretacijama Dejtonskog sporazuma


Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić razgovarali su 30. novembra u Beogradu o bilateralnim odnosima dvije zemlje i aktuelnoj političkoj situaciji u regionu.

Sastanku je prisustvovao i šef Poslaničke grupe prijateljstva sa BiH Aleksandar Martinović.

Dačić je naglasio je da Srbija pridaje veliki značaj očuvanju i razvoju dobrih i prijateljskih bilateralnih odnosa sa BiH, navodi se u saopštenju iz Parlamentarne skupštine BiH.

Dačić je ponovio stav prema kojem Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum, za koji je, u kontekstu 25. godišnjice zaključenja tog sporazuma, rekao da se može mijenjati samo uz dogovor i konsenzus sva tri naroda i dva entiteta u BiH, dodaje se u saopštenju.

Radmanović je upoznao je Dačića sa aktuelnom političkom situacijom u BiH nakon lokalnih izbora, održanih 15. novembra, naglašavajući da politički odnosi u BiH jesu složeni i opterećeni različitim interpretacijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i različitim viđenjima funkcionisanja i opstanka Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Milorad Dodik, predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je član i Radmanović, u više navrata je pozvao na zatvaranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Međutim Visoki Predstavnik Valentin Inzko, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, 25. novembra, izjavio je kako su opstrukcije političara iz Republike Srpske razlog zbog koga još nema gašenja OHR.

Prema njegovim riječima, BiH i Srbija treba da rade na rješavanju svih otvorenih pitanja, posebno pitanju zaključenja sporazuma o granici između dvije zemlje.

Radmanović se založio i za jačanje saradnje u vezi sa regionalnim inicijativama, uključujući i inicijativu o stvaranju mini Šengena, koji ima cilj da olakša protok ljudi, robe i kapitala i dodatno unaprijedi dobrosusjedske odnose država Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Radmanović i Dačić su se složili da je potrebno uspostaviti praksu da se jednom godišnje upriliči susret predstavnika dva državna parlamenta na najvišem nivou i tom je prilikom Radmanović pozvao je Dačića da posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG