Dostupni linkovi

Mandatar Krivokapić dostavio ekspoze parlamentu Crne Gore


Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je 30. novembra Skupštini Crne Gore Predlog programa nove Vlade, koji će predstaviti na sjednici parlamenta 2. decembara kada bi, osim o programu crnogorski poslanici trebalo da glasaju i o predloženim kandidatima za ministre.

Krivokapić je u ekspozeu od 51 strane naveo da su prioriteti buduće Vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje povjerenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

U dokumentu koji je proslijedio parlamentu navodi se da su među prioritetima i mjere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Krivokapić je kazao da se stanje koje on i njegovih 12 ministara zatiču može s pravom nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

"Odlazeća vlast je primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", ocijenio je Krivokapić.

Za Vladu mandatara Krivokapića među najvažnijim pitanjima biće zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, sloboda govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija, saradnja sa civilnim društvom, dosljedno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti.

Mandatar Krivokapić je 27. novembra predstavio predlog svog kabineta, u koji ulaze 12 ministara i jedan potpredsjednik, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

"Naša nova vlada, prije nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg drustva u cjelini", poručio je Krivokapić u ekspozeu.

Tročlana koalicija, "Za budućnost Crne Gore" na čijem čelu je Zdravko Krivokapić, "Crno na bijelo" lidera URA Dritana Abazovića i Mir je naša nacija koju predvode Demokrate Alekse Bečića, na izborima 30. avgusta osvojila je tijesnu većinu od 41 poslaničkog mandata.

Sve partije, članice tri pobjedničke liste najavile su da će 2. decembra u parlamentu podržati sastav nove Vladu i njen program.

Na sjednici na kojoj će se glasati o Krivokapićevom kabinetu i programu zbog komplikovane epidemiološku situaciju sa korona virusom, poslanici će moći prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da glasaju online.

XS
SM
MD
LG