Dostupni linkovi

Novi Zeland: Optužnice zbog smrti 22 osobe tokom erupcije vulkana


Erupcija vulkana na Belom ostrvu na Novom Zelandu, 9. decembar 2019.
Erupcija vulkana na Belom ostrvu na Novom Zelandu, 9. decembar 2019.

Vlasti Novog Zelanda podigle su 30. novembra optužnice za kršenje bezbednosti protiv 10 organizacija i tri osobe nakon što je vulkanska erupcija na Belom ostrvu prošle godine usmrtila 22 osobe.

Ostrvo je bilo popularna turistička destinacija pre erupcije 9. decembra 2019. godine, ali mnogi ljudi sada postavljaju pitanje zašto je turistima dozvoljena poseta ostrvu posebno nakon što su stručnjaci koji nadgledaju seizmičku aktivnost dve nedelje pre erupcije podigli nivo upozorenja na vulkan, prenosi agencija AP.

Novi Zeland: Postoji mogućnost novih erupcija vulkana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Imena optuženih vlasti za sada u skladu sa zakonom vlasti drže u tajnosti. Ali dve nevladine agencije otkrile su da su među optuženima novozelandski istraživački institut za geološke i nuklearne nauke "GNS Science" i Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama.

Među optuženima su i turističke agencije koje su odvele posetioce na ostrvo, optuženi su i direktori preduzeća ili menadžeri. Svakoj od organizacija preti maksimalna novčana kazna od 1,5 miliona novozelandskih dolara (oko milion evra).

Na Belom ostrvu, na obodu kratera vulkana Vakari bilo je 47 ljudi, kada je izbila erupcija, a više od 25 osoba pretrpelo je teške opekotine. Među poginulima i povređenima bilo je puno turista. Poginulo je 14 Australijanaca, pet Amerikanaca, dvoje Novozelanđana i jedan Nemac.



XS
SM
MD
LG