Dostupni linkovi

Australija želi izvinjenje Kine zbog objavljivanja lažne fotografije


Premijer Australije Scott Morrison

Vlada Australije zahtijeva od Kine da se izvini zbog objavljivanja lažne fotografije na vladinom Twitter profilu na kojoj se sugeriše da su australijski vojnici počinili ratne zločine u Afganistanu.

Naime, na toj spornoj fotografiji se nalazi nasmijani australijski vojnik koji drži nož pokraj djetetovog vrata. Na dnu fotografije piše: "Ne boj se, došli smo donijeti mir".


Premijer Australije Scott Morrison je kazao da bi se Peking trebao sramiti zbog dijeljenja takve "odvratne" fotografije.

Naime, ova dešavanja su uslijedila usljed eskalirajućih političkih tenzija između ove dvije zemlje. Ranije ovog mjeseca otkriven je izvještaj u kojem je navedeno da je navodno 25 australijskih vojnika učestvovalo u ubistvu 39 afganistanskih civila i zatvorenika između 2009. i 2013. godine.

Nalazi istrage australijskih oružanih snaga (ADF), izazvali su široku osudu i sada se nalaze pod policijskom istragom.

U ponedjeljak je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lijian Zhao objavio fotografiju na kojoj se nalazi australijski vojnik s krvavim nožem u ruci pored djeteta.

Australijska radiodifuzna korporacija je izvijestila da je riječ o fotomontaži i glasinama da su australijski vojnici noževima ubili dva afganistanska tinejdžera. Istraga također nije pronašla dokaze koji to potkrepljuju.

Međutim, pronađeni su vjerodostojni dokazi o nezakonitim ubistvima i "kulturi ratnika" unutar elitnih jedinica. Navodi se da su mlađi vojnici ohrabrivani da pucaju na zatvorenike i da se tako vježbaju.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lijian Zhao se o navedenoj temi oglasio na Twitteru.

"Šokirani ubistvom afganistanskih civila i zatvorenika koja su počinili australijski vojnici, najoštrije osuđujemo takve postupke i pozivamo na odgovornost", napisao je Zhao.


Australija je zatražila da Twitter ukloni objavu sa svoje platforme opisujući je kao dezinformaciju.

Premijer Australije Scott Morrison je tu objavu deklarisao kao "iznimno odvratnu, uvredljivu i krajnje nečuvenu", piše BBC.

"Kineska vlada bi se trebala u potpunosti sramiti zbog ovakvog postupka. To ih umanjuje u svjetskim očima. To je lažna fotografija i užasna ljaga stavljena na naziv naših oružanih snaga", poručio je Morrison.

XS
SM
MD
LG