Dostupni linkovi

Kim Jong-un traži odgovorno provođenje ekonomske politike


Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un (Un)
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un (Un)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naglasio je potrebu odgovornog provođenja ekonomske politike, a uslijed pandemije korona virusa koja dodatno pogađa ionako izmučenu ekonomiju, izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je to poručio tokom predsjedavanja sastankom politbiroa vladajuće Radničke stranke, a u teškoj godini za Sjevernu Koreju, na čiju je ekonomiju, već izmučenu međunarodnim sankcijama s ciljem zaustavljanja nuklearnog programa, pandemija korona virusa izvršila dodatni pritisak.

Politbiro je oštro kritikovao resorne organe jer nisu dali naučne smjernice za ekonomske zadaće uoči kongresa iduće godine, prenosi Reuters.

"Istaknuta je potreba da se provođenje ekonomske politike Partije postavi na naučnu osnovu i pokaže velika predanost i odgovornost", navedeno je.

U augustu, Kim je najavio da će vladajuća stranka u januaru naredne godine odlučiti o novoj "petoljetki", budući da se kasni s ostvarenjem zacrtanog cilja o poboljšanju stanja u ekonomiji i podizanju životnog standarda.

Sjeverna Koreja je u oktobru započela 80-dnevnu kampanju kako bi postigla svoje ciljeve u svakom sektoru prije kongresa naredne godine.

XS
SM
MD
LG