Dostupni linkovi

Papa pozvao sukobljene strane u Etiopiji da prekinu nasilje


Izbjeglice iz regije Tigraj, 22. novembra 2020.
Izbjeglice iz regije Tigraj, 22. novembra 2020.

Papa Franja pozvao je u petak 27. novembra partije u sukobu u Etiopiji da prekinu nasilje i sačuvaju živote, posebno civila, prenosi agencija Beta, pisanje Associated Pressa.

"Sveti otac prati informacije iz Etiopije gde je nekoliko nedelja u toku vojni sukob... Zbog nasilja neki civili su poginuli, a desetine hiljada ljudi primorano je da pobegnu iz svojih domova u pravcu Sudana", rekao je direktor odeljenja za medije Vatikana Mateo Bruni u saopštenju.

Bruni je rekao da su sukobi koji su pojačani kako dani prolaze, već izazvali tešku humanitarnu situaciju i dodao da je papa pozvao sukobljene strane "da prekinu nasilje, očuvaju živote, posebno civila, da bi narod mogao ponovo da nađe mir".

Etiopski premijer Abij Ahmed ponovo je rekao danas da je njegov zadatak da "sačuva red" u Etiopiji posle sastanka organizovanog u Adis Abebi sa specijalnim izaslanicima koje je Afrička unija zadužila za medijaciju u sukobu u Tigraju.

Abij je juče naredio vojsci da krene u "poslednju fazu" vojne operacije pokrenute 4. novembra sa napadom na Mekele, glavni grad te pobunjene oblasti na severu zemlje.

Za sada se ne zna tačan bilans sukoba u Tigraju, ali je poginulo najmanje nekoliko stotina ljudi.

Više od 43.000 Etiopljana pobeglo je u susedni Sudan, prema podacima UN agencije zaduženoj za izbeglice UNHCR.

XS
SM
MD
LG