Dostupni linkovi

Australijski vojnici pred otkazima zbog zločina u Avganistanu


Šef odbrambenih snaga Australije, general Angus Campbell na konferenciji za medije saopštava rezultate istrage o zločinima u Avganistanu
Šef odbrambenih snaga Australije, general Angus Campbell na konferenciji za medije saopštava rezultate istrage o zločinima u Avganistanu

Australija je obavijestila 13 pripadnika specijalne vojne jedinice da se suočavaju sa otkazima zbog navodnih nezakonitih ubistava koja su izvršena u Avganistanu, a opisana u novom izvještaju, saopštio je u petak, 27. novembra, komandant oružanih snaga general Rik Bur.

U nezavisnom izvještaju koji je objavljen prošle sedmice navodi se da postoje dokazi o ubistvima 39 nenaoružanih avganistanskih zatvorenika i civila koja je počinilo 19 australijskih vojnika, prenosi agencija Rojters.

Nijedan od 19 vojnika nije imenovan u izvještaju koji je sastavio državni sudija imenovan od strane generalnog inspektora za pravnu odbranu.

Tih 19 vojnika suočavaju se sa mogućim krivičnim gonjenjem.

General Bur, koji je izložen sve većem pritisku, rekao je da je 13 vojnika primilo obavještenja da mogu biti otpušteni iz armije.

Nije objavio imena tih vojnika, ali je rekao da oni nisu iz grupe od 19 vojnika koji se suočavaju sa mogućim krivičnim procesima. Bur je dodao da ovih 13 vojnika imaju dvije sedmice da odgovore na obavještenje.

Izveštaj o zločinima australijskih snaga u Avganistanu
Izveštaj o zločinima australijskih snaga u Avganistanu

General Bur je prošle sedmice uputio izvinjenje Avganistanu nakon objavljivanja izvještaja.

Taj dokument bavi se ponašanjem australijskih specijalaca u Avganistanu od 2005. do 2016. godine, a u njemu se navodi da je moguće da su komandanti primoravali obične vojnike da ubijaju bespomoćne zatvorenike da bi ih "okrvavili" i pripremili za borbu, piše Rojters.

U istrazi je pregledano više od 20.000 dokumenata i 25.000 slika, a intervjuisana su 423 svjedoka pod zakletvom.

Australija je poslala trupe da se pridruže snagama međunarodne koalicije koje predvode SAD kako bi porazili talibane u Avganistanu nakon što su 2001. zbačeni s vlasti.

XS
SM
MD
LG