Dostupni linkovi

Grupa javnih djelatnika pozvala poslanike da ne podrže vladu Zdravka Krivokapića


Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

Više od 150 kulturnih i javnih djelatnika potpisalo je peticiju u kojoj pozivaju crnogorske poslanike da uskrate povjerenje predloženoj Vladi Crne Gore i time, kako navode, zaštite temeljne vrijednosti savremene Crne Gore.

Mandatar Zdravko Krivokapić bi trebalo da 27. novembra dostavi Skupštini program i predlog sastava nove Vlade. Sjednica na kojoj će se poslanici o njoj izjasniti zakazana je za 2. decembar.

„Vlada mandatara Zdravka Krivokapića koja je najavljena kao ekspertska, reformska i pomiriteljska i prije nego što je konstituisana pokazuje besprimjerni šovinizam, jezik mržnje, negiranje tradicijske, kulturne i nacionalne posebnosti Crnogoraca, najbrojnije nacionalne zajednice u Crnoj Gori“, piše u peticiji.

Krivokapić je 5. novembra predstavio kadrovska rješenja za sastav nove Vlade u kojoj je 12, relativno nepoznatih kandidata za ministre. U međuvremenu, kandidat za ministra unutrašnjih poslova Nikola Terzić je povukao kandidaturu. Sudeći na osnovu kraćih biografija ostalih kandidata, riječ je uglavnom o visokoobrazovanim osobama, pravoslavne vjeroispovijesti.

Među kandidatima za ministre je više imena bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

„Činjenica da je i mandatara predložila Srpska pravoslavna crkva te da je njen uticaj na formiranje vlade osvjedočen i personalnim rješenjima u vladi, kao i otvoreni fundamentalistički stavovi mandatara direktno su suprotstavljeni ustavno definisanome sekularnom karakteru Crne Gore“, navodi se u peticiji.

Sporan im je i odabir Vesne Bratić za ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta za čiji izbor smatraju da je bio „motivisan njenim kleronacionalističkim stavovima, a ne stručnim i menadžerskim kvalifikacijama“.

Podsjetimo, i sedam nevladinih organizacija, koje se bore za prava žena, tražilo je od mandatara za sastav nove Vlade Zdravka Krivopića da povuče kandidaturu Bratić zbog njenih spornih izjava.

Da bi Vlada bila izglasana neophodno je da za nju glasa 41 od ukupno 81 poslanika crnogorskog parlamenta. Tročlana koalicija, „Za budućnost Crne Gore“ na čelu sa Demokratskim frontom, „Crno na bijelo“ Dritana Abazovića i „Mir je naša nacija“ koju predvode Demokrate Alese Bečića, imaju ukupno 41 poslanički mandat.

XS
SM
MD
LG