Dostupni linkovi

BiH: Optužnica protiv državljanke Srbije zbog navođenja na prostituciju


Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu
Zgrada Tužilaštva BiH u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv državljanke Republike Srbije Tijane Maksimović, rođene 1992.godine, za kazneno djelo međunarodnog navođenja na prostituciju.

Ovo kazneno djelo počinjeno je u maju 2020. godine na području Bijeljine u BiH.

„Optužena se trereti da je, koncem mjeseca svibnja/maja 2020. godine, poticala državljanke Srbije sa područja Beograda, G.S. i S.P. da u cilju pružanja seksualnih usluga otputuju sa njom u Bosnu i Hercegovinu, na područje grada Bijeljine, te da na privatnoj zabavi, pružaju seksualne usluge za novčane iznose od po 500 eura“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navodi se kako je optužena Maksimović 27. maja, tokom pandemije, zajedno sa druge dvije državljanke Srbije, ilegalno ušla u BiH preko 'vodene granice' na Savi, odakle su pomenute dvije ženske osobe prevezene na 'dogovorenu privatnu zabavu' u Suho Polje blizu Bijeljine.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su dolaskom na tu lokaciju prekinuli održavanje zabave i ove osobe lišili slobode.

Optužena se tereti da je sa predumišljajem i radi ostvarivanja nezakonite zarade, 'vrbovala i navodila dvije osobe, strane državljanke, na pružanje seksualnih usluga u državi u kojoj nemaju prebivalište ni državljanstvo' te time počinila kazneno djelo Međunarodno navođenje na prostituciju iz Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG