Dostupni linkovi

Izraelska blokada koštala palestinsku ekonomiju gotovo 17 milijardi dolara


Gaza
Gaza

Izraelska blokada stajala je palestinsku ekonomiju gotovo 17 milijardi dolara, bruto društveni prihod je opao za 27 procenata, a nezaposlenost porasla za 49 odsto od 2007. do 2018. godine, navodi se u izveštaju UN.

Konferencija UN za trgovinu i razvoj (UNCTAD) koja je zasnovala svoje proračune na vrednosti dolara iz 2015. godine je takođe navela da je Gaza zabeležila rast manji od pet procenata u istom periodu.

Izrael je uveo blokadu te palestinske teritorije 2007. godine kada je islamska ekstremistička organizacija Hamas preuzela silom kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne rivalskom Fatahu.

Hamas je od tada tri puta ratovao s Izraelom, a povremeno su izbijali i manji sukobi.

UNCTAD je izrazio uverenje da je potrebno hitno ukidanje blokade ; kako bi "stanovnici mogli slobodno da trguju" sa drugom palestinskom teritorijom, Zapadnom obali i svetom.

"Zaista je šokantno da u 21. veku dva miliona ljudi može biti ostavljeno u takvim uslovima", rekao je Ričard Kozul Rajt (Richard Kozul-Wright), direktor zadužen za globalizaciju i strategije razvoja na konferenciji za novinare.

U izveštaju je navedeno da bi u slučaju nastavka trendova pre blokade procenat siromaštva iznosio 15 a ne 56 posto.

Danas je u Gazi stopa nezaposlenosti jedna od najvećih u svetu, investicije su praktično nestale i činile su samo 2,7 procenata BDP-a u 2018.

Kozul - Rajt ipak smatra da ima razloga za optimizam zbog dolaska demokrate Džoa Bajdena u Belu kuću, posle četiri godine podrške Izraelu bez presadana za vreme adminstracije predsednika SAD Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG