Dostupni linkovi

Evropska komisija zabrinuta zbog izbora u sudovima u Crnoj Gori


Branko Vučković, predsjednik Osnovnog suda u Kotoru od 1986. godine, osmi mandat

Konstatujući da je Evropska komisija upoznata sa odlukom Sudskog savjeta Crne Gore da se za predsjednika osnovnog suda u Kotoru, osmi put za redom imenuje sudija Branko Vučković, portparolka Evropske Komisije Ana Pisonero Fernandez je ocijenila da Crna Gora treba da ostvari dalji napredak a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa.

U saopštenju dostavljenom medijima, portparolka Pisonero Hernandez je podsjetila da je u Izvještaju EK o Crnoj Gori naglašeno da su odluke Sudskog Savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat „već izazvale zabrinutost u odnosu na način na koji Savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira“.

Infographic: Montenegro-Judges above the law
Infographic: Montenegro-Judges above the law

„Takve odluke, takođe nisu u skladu sa preporukama GRECO (Group of States against Corruption) o nezavisnosti pravosuđa čije se ispunjavanje očekuje od Crne Gore. Da ni napredovala dalje na svom putu ka Evropskoj uniji, Crna Gora treba da postigne dalji napredak u refomama vladavine zakona, uključujući unapređenje a ne nazadovanje u reformi pravosuđa, kako bi isunila privremena mjerila za poglavlje 23“, poručila je Pisonero Hernandez u saopštenju.

Odlukom Sudskog savjeta, aktuelni predsjednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković je reizabran na čelnu poziciju tog suda. Sudski savjet je saopštio 24. novembra da je u ponovnom postupku donio odluku da se Branko Vučković izabere za predsjednika Osnovnog suda u Kotoru, „otklonivši nedostatke u obrazloženju prethodne odluke Savjeta na koje je ukazano presudom Upravnog suda od 19. oktobra“. Branko Vučković je na čelu kotorskog suda od 1986. godine i ovo mu je osmi mandat.

XS
SM
MD
LG