Dostupni linkovi

U Francuskoj od vikenda popuštanje mjera


Emmanuel Macron, predsjednik Francuske
Emmanuel Macron, predsjednik Francuske

Francuska će ovog vikenda početi sa ublažavanjem strogih ograničenja zaključavanja, uvedenih zbog pandemije korona virusa, tako što će omogućiti da se prodavnice i kina ponovo otvore, kazao je u utorak 24. novembra predsjednik te države Emmanuel Macron, prenosi BBC.

On je kazao kako je Francuska prošla vrhunac drugog talasa virusnih infekcija.

Zemlja je prijavila gotovo 2,2 miliona slučajeva i više od 49.000 potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom od početka pandemije.

U televizijskom obraćanju u utorak navečer, Macron je rekao da će druga ograničenja biti ublažena od 15. decembra, ukoliko broj novooboljelih ostane 5.000 dnevno ili manje.

Francuski predsjednik je rekao da se nada da će u toj zemlji početi vakcinacija protiv Covid-19 "krajem decembra ili početkom januara", a prvi vakcinisani, kako je naveo biće stari i najugroženiji.

Macron je rekao da će se situacija razmotriti 20. januara, te da ukoliko infekcije budu na niskom nivou, barovi i restorani bi tada mogli ponovo početi raditi. Univerziteti bi, također, mogli ponovo primiti studente.

"Moramo učiniti sve da izbjegnemo treći talas, učiniti sve da izbjegnemo treće zaključavanje", rekao je on.

Francuska je u ponedjeljak 23. novembra izvijestila o najnižem dnevnom broju zaraza Covid-19 od 28. septembra.

Zemlja je pod drugom nacionalnom blokadom od početka novembra. Ljudima je dozvoljeno da odlaze od kuće samo da bi išli raditi, kupiti osnovnu robu, potražiti medicinsku pomoć ili vježbati samo sat dnevno. Svi koji izlaze napolje moraju ponijeti pisanu izjavu kojom opravdavaju svoje putovanje.

U Francuskoj su zatvoreni restorani i barovi, rade samo trgovine za osnovne životne namirnice, društvena okupljanja su zabranjena, a škole i jaslice su ostale otvorene.

XS
SM
MD
LG