Dostupni linkovi

Partija Dragana Đilasa osporava navode Varheliyija o Srbiji


Oliver Varhelji

Opoziciona Stranka slobode i pravde, na čijem čelu je Dragan Đilas, odbacila je ocenu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi) da Vlada Srbije, zahvaljujući velikoj većini u parlamentu, može vrlo brzo sprovesti reforme u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda.

Ta stranka navodi u utorak emitovanom saopštenju da "ovakav, jednostranački, parlament ne može da se bavi završetkom pravosudnih reformi, niti da donese bilo kakav napredak u oblasti slobode medija".

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je, tokom 20. beogradskog ekonomskog foruma 23. novembra, da Vlada Srbije, zahvaljujući velikoj većini u parlamentu, može vrlo brzo sprovesti reformi u oblasti vladavine prava i medijskih sloboda.

„Sledeći logiku kojom se vodi komesar Varhelji, dolazimo do zaključka su parlamenti Severne Koreje i Belorusije idealni za sprovođenje demokratskih reformi jer je njihova efikasnost već decenijama na izuzetnom nivou“, navodi SSP u saopštenju.

„Poražavajuće je da komesar EU, makar dolazio i iz stranke premijera Mađarske Viktora Orbana (Fides), zaboravlja da se Vlada Srbije u prethodnom mandatu, koji je završila ocenena kao 'hibridni režim', neuspešno bavila završetkom obaveza iz poglavlja 23 i 24", saopštava SSP i dodaje da zbog toga „Srbija prvi put u istoriji nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a kada su u pitanju politički kriterijumi izveštaja Evropske komisije, Srbija je dobila najnižu ocenu ikada“.

U trenutnom sazivu Skupštine Srbije vladajuća politička opcija sa liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" ima 171 poslaničko mesto, od ukupno 250. Ta većina mogućila joj je komotno izglasavanje poverenja Vladi na čelu sa Anom Brnabić.

Jedan deo opozicionih partija, među kojima i Đilasova stranka, bojkotovale su glsanje na redovnim parlamentrnim izborima održanim 21. juna 2020. godine, nezadovoljni izbornim uslovima. Tako da nisu ni zastupljene u Skupštini.

XS
SM
MD
LG