Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH pozvala na snažniju borbu protiv korupcije  


Ambasador Eric Nelson
Ambasador Eric Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson u utorak 24. novembra 2020. godine nazvao je borbu pravosudnih institucija u BiH protiv korupcije na svom Twitter profilu „depresivnom“ i pozvao vlasti na svim nivoima na više akcije.

Objava je uslijedila nakon jučerašnje prezentacije izvještaja Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i suradnju (OSCE) u BiH o praćenju slučajeva korupcije pred sudovima u BiH, pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti".

"Nažalost, nastavljeni i depresivni trendovi u pogledu efikasnosti pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije", naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

"Zahtijeva više akcije i rezultata od vlade na svim nivoima" jer "ljudi u Bosni i Hercegovini zaslužuju bolje"; poruka je iz Ambasade SAD.

Izvještaj OSCE navodi da su tužilaštva u BiH tokom 2019. godine podigla samo jednu optužnicu u predmetu visoke korupcije dok je za korupciju srednjeg nivoa bilo ukupno 15 optužnica.

Kako je navedeno u izvještaju za 2019. godinu, poređenjem rezultata i nalaza za 2017. i 2018. s nalazima iz 2019. godine ukazuje na ukupno pogoršanje učinka sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije.

"Naslov izvještaja - Sindrom nekažnjivosti je oštar, ali nažalost daje realnu sliku trenutne situacije", izjavila je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE u BiH na predstavljanju izvještaja, koji je analizirao učinkovitost pravosudnog odgovora na korupciju u 2019. godini, na temelju praćenja suđenja za 302 slučaja korupcije, kojima se sudilo na 45 sudova u BiH.

Nalazi izvještaja otkrivaju neuspjeh kazneno-pravnog sustava, što je rezultiralo de facto nekažnjavanjem počinitelja mnogih teških kaznenih djela.

XS
SM
MD
LG