Dostupni linkovi

Moskva kaže da je razarač mornarice SAD-a istjeran iz ruskih voda


Američki razarač John S. McCain

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je razarač američke mornarice napustio ruske vode u Japanskom moru nakon upozorenja, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Moskva je objavila da je ruski razarač admiral Vinogradov međunarodnim kanalima komunikacije upozorio američki ratni brod i zaprijetio da će primijeniti silu kako bi ga natjerao da napusti to područje.

Američki brod odmah se vratio u neutralne vode nakon upozorenja, navodi rusko ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo je u izjavi reklo da se američki razarač John S. McCain odvažio ući dva kilometra u ruske teritorijalne vode u zalivu Petra Velikog i vratio se natrag nakon što je dobio upozorenje od ruskog razarača broda admiral Vinogradov.

"Protivpodmornički razarač admiral Vinogradov Tihookeanske flote upotrijebio je međunarodni kanal za komunikaciju kako bi upozorio strano plovilo da su takve akcije neprihvatljive i da bi prekršitelj mogao biti protjeran iz teritorijalnih voda zemlje vojnim manevrom. Nakon izdavanja upozorenja i ruski brod admiral Vinogradov je promijenio kurs, razarač američke mornarice John S. McCain vratio se u međunarodne vode", navodi se u izjavi.

Američka služba odbrane nije odmah potvrdila incident.

O takvim incidentima Rusija je često izvještavala posljednjih godina pošto su se veze sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom pogoršale nakon aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine i podrške Moskve separatistima na istoku Ukrajine.

Američki i NATO vojni avioni takođe su rutinski presretali ruske avione za nadzor i strateške bombardere u zemljama članicama NATO-a i američkom vazdušnom prostoru iznad Tihog i Atlantskog okeana.

Većina incidenata su rutinski i ne smatraju se prijetećim.

XS
SM
MD
LG