Dostupni linkovi

Kinesko lansiranje rakete na Mjesec prošlo uspješno


Zastave kineske Komunističke partije uz put koji vodi do tornja sa kojeg je lansirana raketa
Zastave kineske Komunističke partije uz put koji vodi do tornja sa kojeg je lansirana raketa

Kinesko lansiranje rakete koja je nosila sondu za vađenje uzoraka kamena sa Mjeseca prošlo je uspješno rekao je zvaničnik kineske Nacionalne svemirske uprave na državnoj televiziji, prenosi Reuters.

Komandir Zhang Xueyu dao je izjavu otprilike 75 minuta nakon lansiranja letjelice u provinciji Hainan na sjeveru Kine.

Letjelica treba da donese materijal sa površine Mjeseca prvi put nakon više od 40 godina.

Misija Chang'e 5 nazvana po kineskoj boginji Mjeseca, predstavljala bi veliki napredak svemirskog programa Kine ako bude u potpunosti uspješna.

Misija također ima za cilj da testira sposobnost Kine da na udaljenosti prikuplja uzorke iz svemira, uoči kompleksnijih misija.

Očekuje se da će letjelica biti na Mjesečevoj površini za dva dana, dok je zakazano da cijela misija traje 23 dana.

Glavni cilj misije je prodiranje do dva metra dubine ispod površine Mjeseca, prikupljanje oko dva kilograma kamenja i drugog materijala i njegovo donošenje na Zemlju, navodi američka svemirska agencija NASA.

To bi naučnicima pružilo prvu priliku da proučavaju novi materijal sa Mjeseca od vremena američkih i ruskih misija iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sjedinjene Države koje trenutno planiraju da vrate astronaute ponovo na Mjesec do 2024. godine, tokom šest letova u sklopu Apollo programa, od 1969. do 1972. godine, donijele su 382 kilograma kamenja i soli.

Sovjetski Savez proveo je tri uspješne misije prikupljanja uzoraka sa Mjeseca 1970-ih. Posljednja misija provedena je 1976. godine.

XS
SM
MD
LG