Dostupni linkovi

Preminuo glumac Mustafa Nadarević


Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević

Jedan od najznačanijih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumaca Mustafa Nadarević preminuo je u Zagrebu u 77. godini, nakon duge borbe sa teškom bolešću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor sarajevskog Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Vest o smrti glumca preneli su Javni servis Bosne i Hercegovine i Hrvatska radio televizija.

"Danas u 12 sati na bolji svijet preselio je veliki čovjek i glumac. Moj uzor i moj brat. Moj glumački alter ego, Mustafa Nadarević", napisao je Hadžihafizbegović na svom Facebook nalogu.


Nadarević je rođen je 1943. godine u Banjoj Luci. Prve glumačke korake napravio je u pozorišnoj grupi "Viktora Cara Emina".

Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a pozorišnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih.

U filmu "Otac na službenom putu" Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi "Već viđeno" Gorana Markovića iz 1987. godine, "Glembajevi" Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa "Kuduz", "Gluvi barut", "Praznik u Sarajevu", "Puška za uspavljivanje", "Ničija zemlja", "Gori vatra", "Nafaka" i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji "Lud, zbunjen normalan" koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom "Let iznad kukavičjeg gnijezda", a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, "Zabune" Alana Ejkborna (Alan Ayckbourn) u Satiričnom kazalištu Kerempuh, "Hasanaginica" Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Dobitnik je brojnih priznanja za režiju, glumu i rad u pozorištu.

XS
SM
MD
LG