Dostupni linkovi

Putin: Pre čestitke Bidenu čekamo kraj političkog sukoba u SAD


Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da u njegovoj odluci da ne čestita novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džou Bajdenu (Joe Biden) nije bilo skrivenog motiva, navodeći da je Kremlj "samo čeka kraj unutrašnjeg političkog sukoba" u SAD.

"Želim da vas uverim da ne postoji nikakva pozadina, nema veze da li nam se neko sviđa ili ne sviđa, mi samo čekamo kraj unutrašnje političke konfrontacije", rekao je Putin u intervjuu koji je 22. novembra emitovan na ruskoj državnoj televiziji.

Ruski predsednik je jedan od retkih svetskih lidera koji još nisu čestitali novoizabranom predsedniku SAD.

Na prethodim izborima u SAD 2016. godine, Putin je bio među prvim liderima koji je uputio čestitku aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu (Trump).

Putin je rekao da uskraćivanje čestitke "ni na koji način ne menja američko-ruske odnose".

"Ne možete pokvariti odnose, već su pokvareni", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je američki izborni sistem nazvao "manjkavim" i ustvrdio da Vašington nije imao pravo da sudi drugim zemljama o održavanju izbora.

Tramp još nije priznao poraz i dovodi u pitanje prebrojavanje glasova u nekim okruzima u pokušaju da ospori pobedu novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

Najviši američki savezni i državni službenici odgovorni za bezbednost izbora naveli su da "nema dokaza" da su glasovi 3. novembra u bili ugroženi ili kompromitovani.

Federalni sud u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji odbacio je 22. novembra kao neosnovanu tužbu Trampove predsedničke kampanje kojom su zahtevali da se poništi više miliona glasova stiglih putem pošte.

Prema sadašnjim projekcijama, Bajden je osvojio 306, a Tramp 232 elektorska glasa, što određuje pobjednika. Za ulazak u Belu kuću potrebno je 270 elektorskih glasova.


XS
SM
MD
LG