Dostupni linkovi

Potvrđena Bajdenova pobeda u Džordžiji


Pokušaj predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) da preokrene rezultate izbora 3. novembra doživeo je još jedan udarac nakon što je u petak i zvanično potvrđeno da je nakon ponovnog ručnog brojanja glasova u Džordžiji pobedio njegov protivkandidat Džo Bajden (Joe Biden), javlja Rojters.

Bajden se priprema da preuzme dužnost 20. januara, ali Tramp odbija da prizna poraz i nastoji da poništi ili preokrene rezultate pokretanjem sudskih tužbi i ponovnog prebrojavanja glasova, tvrdeći da je bila masovna izborna krađa.

Međutim, ta nastojanja uglavnom prolaze neuspešno, prenosi Rojters.

Državni sekretar Džordžije Bred Rajfensberger (Brad Raffensperger) saopštio je da je nakon ponovnog ručnog brojanja glasova, koje je naloženo zbog manje razlike od 0,5 odsto glasova, utvrđeno da je Bajden pobedio u ovoj državi.

"Brojevi odražavaju odluku građana, a ne državnog sekretara ili sudova, niti bilo koje kampanje," rekao je novinarima Rajfensberger, republikanac i pristalica Trampa, nekoliko sati pre nego što je njegova kancelarija overila rezultate. Zvanični podaci na veb stranici državnog sekretara pokazali su da je Bajden pobedio u ovoj državi sa 12.670 glasova.

Tramp je ranije u petak izrazio nezadovoljstvo, napisavši na Tviteru da zvaničnici Džordžije odbijaju da "nam dozvole uvid u potpise koji bi otkrili stotine hiljada nelegalnih glasačkih listića" i daju njemu i njegovoj stranci "VELIKU POBEDU".


Međutim, nije pružio dokaze kojima bi potkrepio ove tvrdnje.

Bajden je prvi demokrata koji je pobedio u Džordžiji od 1992.

Nakon neuspeha u Džordžji i odbijanja nekoliko sudskih tužbi, Trampov tim sada polaže nade da države pod kontrolom republikanaca, a u kojima je Bajden osvojio više glasova, ponište te rezultate i proglase njega za pobednika, javlja Rojters pozivajući sa na tri sagovornika bliskih kampanji aktuelnog predsednika SAD.

Trampov tim pokušava da realizuje ovaj plan u Mičigenu i Pensilvaniji, u kojima republikanci imaju većinu u tamošnjem Kongresu. Međutim, ni to ne bilo dovoljno da preokrene broj elektorskih glasova u svoju korist.

To bi bio slučaj bez presedana u modernoj američkoj istoriji. Međutim, Trampu je potrebno ne samo da intervenišu u njegovu korist članovi zakonodavnog tela u ove tri države, već to treba da potvrdi i Kongres SAD i sasvim izvesno Vrhovni sud.

Tramp nije obeshrabren slabim šansama i pozvao je u petak na sastanak u Belu kuću lidere republikanske većine u Senatu Mičigena Majka Širkija (Mike Shirkey) i u Predstavničkom domu ove države Lija Četfilda (Lee Chatfield).

Širki je izjavio za jedan medij u Mičigenu da Kongres ove države neće imenovati drugačije elektore nego što to nalaže izborni rezultat.

Trampovi advokati smatraju da prema američkom ustavu zakonodavna tela država, a ne njihovi guverneri i sekretari imaju odlučujuću ulogu u imenovanju elektora koji će 14. decembra potvrditi izbor predsednika SAD.

Naime, u Pensilvaniji za razliku od Kongresa u kome republikanci imaju većinu, guverner ove države je demokrata.

Osim Pensilvanije i Mičigena, republikanci imaju većinu i u Kongresu Viskonsina. Ove tri države su bile ključne za Trampovu pobedu 2016, ali je Bajden sada bio uspešniji u njima.

Pravni eksperti su zabrinuti zbog namere predsednika da podrije volju građana, mada sumnjaju da zakonodavna tela mogu da na zakoniti način zamene elektore.

Pravni savetnik Bajdenove kampanje Bob Bauer kazao je da je Trampova kampanja u "beznadežnoj pravnoj poziciji."

"Nijedno državno zakonodavno telo u istoriji naše zemlje nikada nije učinilo to za šta agituje Donald Tramp da učini Kongres Mičigena, a to je ignorisaje rezultata izbora," kazao je Bauer.

"To se ne može učiniti," dodao je Bauer.

Iako zvaničnici zaduženi za izbore nisu prijavili bitnije nepravilnosti, većina republikanaca ostala je na Trampov strani. Retki, poput senatora Mita Romnija (Mitt Romney) su pozdravili Bajdenov izbor.

Bajden vodi sa 306 prema 232 elektorska glasa.

Na federalnom nivou Bajden je osvojio skoro šest miliona glasova više od Trampa.

U međuvremenu, Bajden nastavlja sa uspostavljanjem svoje administracije, iako Emili Marfi (Emily Murphy), šefica vladine Agencije za opšte poslove (GSA), koja je zadužena za priznavanje novoizabranog predsednika i započinjanje tranzicije vlasti, za sada to nije učinila.

Novoizabrani predsednik SAD je imenovao Luizu Terel (Louisa Terrell) za direktorku ureda Bele kuće za zakonodavna pitanja, što je glavna veza sa Kongresom.

Bajden treba da se sastane i sa predsedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) i liderom demokratske manjine u Senatu Čakom Šumerom (Chuck Schumer).

Demokrate se zalažu za još jedan program pomoći od nekoliko hiljada milijardi dolara u cilju ublažavanja ekonomskih efekata pandemije korona virusa od koje je u SAD umrlo više od 252 hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG