Dostupni linkovi

Poziv Trampa, Sija i još 19 azijsko-pacifičkih lidera na slobodnu trgovinu


Kineski i američki predsednici, Si Đinping i Donald Tramp

Azijsko-pacifičko lideri ostavili su u petak po strani razlike i u prvom zajedničkom kominikeu posle tri godina pozvali na slobodnu i predvidivu trgovinu u cilju pomoći globalnoj ekonomiji pogođenoj pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.

Lideri 21 države članice Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
(APEC), među njima predsednik SAD Donald Tramp (Trump) i predsednik Kine Si Đinping, istakli su i da neće pribegavati protekcionističkj politici.

Njihovo zajedničko saopštenje nakon virtuelnog samita čiji je domaćin bila Malezija, izdato je u kontekstu trgovinskih tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

"Uticaj (američko-kineskog) trgovinskog rata je zasenila pandemija COVID 19," kazao je novinarima malezijski premijer Muhidin Jasin.

"APEC se takođe obavezao da će se uzdržati od protekcionističkih mera kako bi tržište i granice ostali otvoreni," kazao je Jasin.

Lideri su naveli u kominikeu da prepoznaju "važnost slobodne, otvorene, fer, nediskriminitorne, transparentne i predvidive trgovine i investicione klime" za podsticanje rasta tokom krize.

Članice APEC nisu uspele da postignu sporazum 2018. zbog spora o trgovini i investicija između SAD i Kine, a prošlogodišnje okupljanje u Čileu je bilo otkazano zbog nasilnih uličnih protesta.

Tramp, koji još nije priznao poraz na predsedničkim izborima 3. novembra, u govoru na ovom samitu uglavnom se fokusirao na uspehe tokom svog mandata, naveo je jedan izvor za Rojters.

To je bio neuobičajeno ublažen Trampov stav, koji često kritikuje Kinu zbog pandemije COVID-19, označavajući je strateškim rivalom i uvevši carine od više milijardi dolara na kineske proizvode.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je Tramp "reafirmisao posvećenost SAD ekonomskom oporavku bez presedana od COVID-19, kao i promociji mira i prosperiteta u Indo-pacifičkom regionu kroz snažni ekonomski rast".

Bela kuća dodaje da su Tramp i ostali lideri podržali viziju APEC-a Putrajaia 2040 „koja će slobodnu i poštenu trgovinu učiniti fokusom agende APEC-a za naredne dve decenije“.

Iako je Trampova administracija proglasila Aziju i Pacifik i nadmetanje sa Kinom kao spoljnopolitičke prioritete, kritikovan je zbog lično ograničenog angažmana u ovoj regiji.

On je jedino učestvovao na samitu APEC-a 2017. godine.
Nije prisustvovao ni samitu Asocijacije jugoistočnog zemalja
(ASEAN) prošlog vikenda, na kome je 15 zemalja osnovalo Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP), učvršćujući kinesku dominantnu ulogu u regionalnoj trgovini.

U obraćanju u petak kineski predsednik Si Đinping je pozvao na slobodnu i otvorenu trgovinu i investicije, podržavajući multilateralizam.

On je izjavio da Kina „aktivno razmatra“ potpisivanje regionalnog pakta o slobodnoj trgovini, Sveobuhvatnog i progresivnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP).

Nakon što je Tramp preuzeo predsedničku funkciju, povukao je SAD iz trgovinskog pakta Trans-pacifičko partnerstvo, preteče
CPTPP.

Pre samita u petak, nekoliko lidera APEC-a izjasnilo se protiv protekcionizma izražavajući nadu da će se Bajdenova administracija više angažovati i podržati multilateralnu trgovinu.

XS
SM
MD
LG