Dostupni linkovi

Josep Borrell u subotu u posjeti Bosni i Hercegovini


Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije (EK), boraviće u posjeti Bosni i Hercegovini ( BiH) u subotu, 21. novembra.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u BiH, tokom posjete, Borrell će se sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva i razgovarati o konkretnim reformama i inicijativama za poboljšanje životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija BiH, a u skladu s ključnim prioritetima iz Mišljenja EK o zahtjevu za članstvo u EU.

EK je u maju 2019. godine usvojila mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU u kojem nije preporučila dodjelu kandidatskog statusa, nego je navela 14 prioriteta u kojima BiH treba ostvariti napredak kako bi Vijeće EU moglo odlučiti o sljedećim koracima.

Prioriteti se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i zaštitu prava svih građana.

Protokolom je predviđeno da se Borrell sastane i sa članovima Predsjedništva BiH, zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković, kao i s članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH.

Za kraj posjete BiH, planirano je da se Visoki predstavnik EU unije za vanjske poslove obrati javnosti povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. čime je okončan rat u BIH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG