Dostupni linkovi

Crna Gora i Severna Makedonija se pridružile sankcijama EU Belorusiji


Obračun beloruske policije sa demonstrantima
Obračun beloruske policije sa demonstrantima

Sedam zemalja koje nisu članice Evropske Unije (EU) pridružile su se sankcijama koje je 27 članica ovog bloka uvelo Belorusiji kao odgovor na brutalni obračun sa prodemokratskim protestima izazvanih spornim predsedničkim izborima u avgustu.

Visoki komesar EU za spoljnu politiku Žozep Borelj (Joseph Borrell) naveo je u saopštenju da su kaznene mere podržale Severna Makedonija, Albanija, Island, Lihenštajn, Norveška i Ukrajina.

Aleksandar Lukašenka, koji vlada Belorusijom 26 godina, suočava se gotovo sa svakodnevnim protestima na kojima se traži njegova ostavka nakon izbora 9. avgusta, koje opozicija smatra neregularnim a Zapad odbija da prizna.

Nekoliko demonstranata je ubijeno a na hiljade uhapšeno otkako su beloruske vlasti saopštile da je Lukašenko ubedljivo pobedio.

Takođe postoje verodostojni izveštaji o torturi nad demonstrantima od strane snaga bezbednosti.

Većina opozicionih lidera je uhapšeno ili bilo prisiljeno da napuste zemlju, dok je nekoliko desetina privedeno, uključujući dopisnike beloruskog servisa Radija Slobodna Evropa.

EU je zabranila izdavanje viza i zamrznula sredstva Aleksandra Lukašenka i više od 50 beloruskih zvaničnika zbog njihove uloge u obračunu sa demonstrantima i izbornoj krađi.

Napominjući da prethodne mere nisu uspele da zaustave represiju u Belorusiji, Borelj je izjavio u četvrtak da su se ministri spoljnih poslova EU dogovorili da prošire sankcije tako da obuhvate i "institucije, preduzetnike i kompanije".

Evropska Komisija je takođe preporučila da EU redukuje saradnju sa Belorusijom, uključujući u trgovini, pravosuđu i bezbednosti.

U međuvremenu, baltičke zemlje – Litvanija, Letonija i Estonija – dodale su još 28 beloruskih zvaničnika na svoje nacionalne liste na kojima se nalazi već 100 lica, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG