Dostupni linkovi

SAD nepokolebljiv partner Bosne i Hercegovine


Stephen Edward Biegun, zamjenik američkog državnog sekretara u onlajnu razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem
Stephen Edward Biegun, zamjenik američkog državnog sekretara u onlajnu razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem

Zamjenik državnog tajnika SAD Stephen E. Biegun sastao se u petak, 20. novembra, virtuelno, sa trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Sastanak je održan uoči obilježavanja 25. te godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je parafiran u vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu u državi Ohio, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, navodi se saopštenju Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

„Zamjenik sekretara Biegun i članovi Predsjedništva su razgovarali o saradnji na osiguranju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, koja je podržana s više od 2 milijarde dolara američke pomoći koja je pružena Bosni i Hercegovini od Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući preko 4 miliona dolara pomoći za borbu protiv pandemije COVID-19“, saopšteno je.

Zamjenik državnog sekretara pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da u potpunosti ispune obećanje o miru, donošenjem reformi neophodnih kako bi se Bosni i Hercegovini omogućilo dostizanje euroatlantskih integracija.

„Naglasio je da Sjedinjene Države duboko cijene svoje dugogodišnje partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom, podupiru njen suverenitet i teritorijalni integritet i nastavljaju biti nepokolebljiv partner predan zajedničkom cilju demokratske, uključive i prosperitetne Bosne i Hercegovine na putu ka punoj euroatlantskoj integraciji“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Naglašeno je i kako su zamjenik sekretara i članovi Predsjedništva BiH saglasni da narod Bosne i Hercegovine zaslužuje trajnu stabilnost, djelotvornu vladu i odgovorne vođe koji zajedno rade na osiguranju ekonomskih prilika za sve.

Dvije i po decenije od Dejtona: Ruže na obje strane isto cvjetaju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Sporazum je službeno potpisan u Parizu, 14. decembra 1995. čime je okončan rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Prema procjeni ljudskih žrtava Demografske službe Haškog tužilaštva kao posljedica ratnih dešavanja u BiH život je izgubilo gotovo 105.000 ljudi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG