Dostupni linkovi

Počela zajednička vojna vježba BiH i SAD


Pod nazivom “Bilateralna vježba” na poligonima Glamoča i Manjače počela je zajednička vojna vježba pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, cilj vježbe je unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i sposobnosti OSBiH.

“Vježba u kojoj učestvuje 280 pripadnika OSBiH zajedno sa snagama SAD-a, doprinosi povećanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Pandemija Covid-19 primorala je OSBiH da smanje broj učesnika i da se prilagode novonastaloj situaciji kako bi se vježba održala uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka i mjera”, navodi se iz Ministarstva odbrane BiH.

Terenska vježba se realizuje na poligonu Glamoč, uz kompjutersku koordinaciju sa Centrom za borbene simulacije poligona Manjača i upotrebu specijalista za navođenje i kontrolu zračne podrške (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC).

Blisku zračnu podršku snagama na zemlji pružaju dva aviona F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji, koji, umjesto bojeve municije, koriste lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje, dok je helikopter UH-1H angažovan za medicinsku evakuaciju zračnim putem.

Za potrebe vježbe formiran je i privremeni Medijski informativni centar (MIC) sa 13 pripadnika OSBiH, dva pripadnika američke vojske iz Regionalnog informativnog tima za podršku, tri pripadnika Savjetodavnog tima američkih vazdušnih snaga i jednog predstavnika odnosa s javnošću iz Komande specijalnih operacija za Evropu, a u saradnji sa Uredom za odbrambenu saradnju (ODC) pri Ambasadi SAD-a u BiH.

U okviru vježbe, u četvrtak 19. novembra, na lokaciji vojnog poligona Glamoč biće organizovan Dan posjetilaca, uz prisustvo visokih zvaničnika.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopštili su da će tom prilikom biti prikazan dio operativnih sposobnosti OSBiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom aviona F-16.

XS
SM
MD
LG