Dostupni linkovi

Tužilaštvo: Nema krivičnog djela u okupljanju građana na sahrani Amfilohija


Sahranjen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Sahranjen mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije

Crnogorsko tužilaštvo ocijenilo je da „nema elemenata krivičnog djela“ u okupljanju više hiljada građana ispred hrama Hristovog Vaskrsenja 1. novembra na sahrani mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa, 18.novembra, iz Uprave policije.

Iz policije navode i da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici konstatovalo da „postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), što je nadležnost inspekcijskih organa“.

Tokom ceremonije sahrane mitropolita Amfilohija uprkos mjerama NKT o zabrani javnih okupljanja okupilo se više hiljada građana u Podgorici i na Cetinju 31.oktobra i 1. novembra.

Podgorica: Vjernici Srpske crkve odaju poštu mitropolitu Amfilohiju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Policija tvrdi da „tužilaštvo do danas nije zauzelo stav“ da li su na sahrani mitropolita Amfilohija mandatar Zdravko Krivokapić, episkop SPC Joanikije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kršili mjere NKT.

„Analizom javno dostupnih izvora – elektronskih medija i objava na društvenim mrežama, a koje ukazuju na kršenje mjera NKT-a, policija je došla do informacija koje je dostavila nadležnom tužilaštvu, ali do danas nije zauzet stav niti je policija od državnog tužioca dobila naknadne instrukcije“, saopšteno je RSE u policiji.

U podgorčkom tužilaštvu za RSE je dan ranije, 17. novembra, potvrđeno da je u toku izviđaj radi utvrđivanja da li je od strane službenih i drugih lica učinjeno krivično djelo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ prilikom organizovanja sahrane mitropolita Amfilohija i trajanja tog događaja.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenstvo, veći dio vjernika ali i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nijesu nosili maske ni poštovali fizičku distancu. Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom a dio prisutnih je u mimohodu ljubio pokojnika.

Mandatar Zdravko Krivokapić uz tijelo preminulog mitropolita
Mandatar Zdravko Krivokapić uz tijelo preminulog mitropolita

Do ponovnog kršenja mjera NKT došlo je 8. novembra kada se u hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana dok su sveštenici SPC vršili liturgiju za sedmodnevni pomen mitropolitu Amfilohiju.

„Povodom događaja od 8. novembra kada se u hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana suprotno mjerama NKT gdje je održana liturgija, UP je obavijestila nadležnog državnog tužioca koji je naložio da se prikupe obavještenja od četiri sveštena lica, što je i urađeno. Takođe, tužilac je naložio da se preduzmu i druge mjere i radnje u odnosu na taj događaj, koje se shodno uputstvima nadležnog tužioca sprovode“, piše u odgovoru iz policije.

U Crnoj Gori su u vrijeme sahrane mitropolita Amfilohija 1. novembra mjerama NKT-a bila zabranjena primanja saušešća dok se sahrane obavljaju isključivo u užem krugu porodice. Naredbom NKT okupljanje na javnim mjestima bilo je ograničeno na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski. Vjerskim zajednicama preporučeno je da obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

XS
SM
MD
LG