Dostupni linkovi

SAD odobrile Boingu 737 Maks da ponovo leti


Prizemljeni avioni Boing 737 Maks, Vašington

SAD su odobrile u sredu Boingu 737 Maks (Max) da ponovo leti, gotovo dve godine od kada su te letelice prizemljene posle dve nesreće u razmaku od pet meseci u kojima je poginulo 346 ljudi.

Američka Savezna agencija za avijaciju (FAA), vazduhoplovno regulatorno telo u SAD, navela je u svom saopštenju da je odobrenje dato posle "sveobuhvatnog i metodičnog" procesa ispitivanja od 20 meseci.

Više modifikacija treba da se sprovede la letelicama pre nego što budu mogle ponovo da počnu da lete.

FAA je navela da još treba da odobri potrebnu obuku za pilote pre nego što ponovo počnu da lete avionima Boing 737 Maks nad američkim nebom.

Kompanije takođe treba da sprovedu radove održavanja na avionima prikovanim na aerodromima više od 20 meseci. Što se tiče aviona koji su uskladišteni kod Boinga njih treba da ispita inspektor FAA pre nego što budu poslati klijentima.

Avioni Boing 737 Maks prizemljeni su širom sveta u martu 2019. godine posle udesa aviona "Etiopijan erlajnsa".

Taj udes desio se manje od pet peseci od udesa drugog aviona Maks indonežanske aviokomnpanije Lajon er (Lion Air). Ukupno 346 putnika i članova posade na oba aviona je poginulo.

Šef FAA Stiven Dikson danas je potpisao naređenje kojim se poništava odluka o prizemljenju letelice. Američke aviokompanije će moći da lete avionima Maks kada Boing ažurira softver i kompjutere na svakom avionu i piloti prođu obuku na simulatorima letenja.

Aviokompanija Ameriken erlajns je već predvidela let krajem decembra.

Avion 737 Maks neće odmah da se vrati da leti u svetu, pošto su vlasti za civilnu avijaciju drugih zemalja odlučile da izdaju svoje odvojene potvrde za letenje.

FAA je naveo da je odluka o dozvoli za letenje doneta u saradnji sa regulatornim telima za bezbednost u vazdušnom saobraćaju širom sveta. Ta tela su ukazala da će im promene dizajna, zajedno sa promenama procedura za posadu i pojačana obuka dati poverenje da potvrde da su leteleice bezbedne u njihovim zemljama i regionima.

Boing je u saopštenju naveo da ova odluka američkih vazduzhoplovnih vlasti predstasvlja "važnu etapu", i naveo da je spreman da sarađuje sa regulatornim telima širom sveta da se obezbedi brzo vraćanje aviona u rad.

Boing 737 Maks se vraća u sektor pogođen punom snagom pandemojom korona virusa. ;

Sa aviokompanijama koje imaju finansijske teškoće i saobraćajem u zastoju Boing je izbugio ukupno 393 narudžbina za letelice u prvih deset meseci ove godine. Boing će ipak nastaviti sa isporukama, što će mu omogućiti da bude plaćen i da napuni svoje kase.

Proizvođač sa sedištem u Sijetlu trenutno u skladištu ima 450 letelica.

XS
SM
MD
LG