Dostupni linkovi

Policija razbila demonstracije u Berlinu protiv restriktivnih mera


Protesti u Lajpcigu 7. novembra 2020.
Protesti u Lajpcigu 7. novembra 2020.

Nemačka policija je razbila je u sredu u Berlinu demonstracije protivnika restriktivnih mera uvedenih u cilju suzbijanja korona virusa.

Policija je vodenim topovima krenula na demonstrante kod Brandenburške kapije, nakon što su oni ignorisali pozive da nose maske i da drže odstojanje jedni od drugih.

Potom je policija privela neke učesnike protesta, prenosi AP.

Pojedini demonstranti su gađali policajce raketama za vatromet i bakljama, dok su policijski helikopteri kružili iznad.

Policija je blokirala široko područje oko najvažnijih državnih institucija uoči očekivanih protesta u vreme glasanja Bundestaga o zakonu koji Vladi kancelarke Angele Merkel treba da omogući lakše uvođenje ograničenja u borbi protiv korona virusa.

Poslanici će glasati o zakonu koji će biti osnova za uvođenje restriktivnih mera o socijalnom distanciranju, obaveznom korišćenju maski na javnom mestu i ograničenja rada prodavnica.

Restriktivne mere podržava većina Nemaca, ali im se protivi glasna manjina koja redovno organizuje proteste širom zemlje tvrdeći da su ograničenja neustavna.

Stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AFD) čak je uporedila nacrt sa zakonom iz 1933. Godine, kojim je otvoren put nacističkoj diktaturi omogućavajući usvajanje zakona bez odobrenja parlamenta.

"Svako naravno ima pravo da kritikuje mere, naša demokratija se razvija kroz razmenu različitih mišljenja. Ali svako ko relativizuje ili banalizuje Holokaust, ništa nije naučio iz prošlosti", napisao je Mas na Tviteru.


Očekuje se da će zakon usvojiti oba doma Bundestaga i da će ga predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer brzo potpisati.

Protesti početkom novembra u Lajpcigu su bili haotični jer je nekoliko hiljada demonstranata prkosilo naredbi policije da nose maske a potom raziđu. Pojedini demonstranti su napadali policajce i novinare, podseća AP.

Lokalne vlasti su kritikovane da su delovale sporo i neodlučno u cilju rasturanja okupljenih dozvolivši da situacija izmakne kontroli.

Berlinska policija je saopštila da je u više navrata upozorila demonstrante da krše propise jer ne nose maske, ali je ta naredba kao i održavanju fizičke distance – uglavnom bila ignorisana.

Policija je navela da je izdato naređenje o privođenju onih koji ne poštuju pomenutu odredbu.

“Ako to ne pomogne, jedino preostaje rasturanje okupljenih,” saopštila je policija na Tviteru.

Nemačka, koja iz sveta proletos dobijala pohvale zbog suzbijanja prvog talasa pandemije, u poslednje vreme se suočava sa novim širenjem virusa. Do sada je registrovano 833 hiljade zaraženih i 13 hiljada preminulih, što je četvrtina slučajeva u Velikoj Britaniji.

XS
SM
MD
LG