Dostupni linkovi

Kriza u etiopskom regionu Tigraj: Vladine snage 'marširaju prema glavnom gradu'


Etiopljani, koji su pobegli od novih sukoba u regionu Tigraj, na obali reke Setit na granici između Sudana i Etiopije u selu Hamdait, 14. novembar
Etiopljani, koji su pobegli od novih sukoba u regionu Tigraj, na obali reke Setit na granici između Sudana i Etiopije u selu Hamdait, 14. novembar

Etiopski premijer rekao je da njegova vojska napreduje prema glavnom gradu severne regije Tigraj (Tigray) gde se vojnici iz regiona bore protiv centralne vlade.

Vlada je optužila snage iz Tigraj za uništavanje mostova u blizini grada Mekele (Mekelle) kako bi zaustavila napredovanje vladinih snaga, prenosi BBC.

Stotine ljudi je umrlo u skoro dve nedelje sukoba.

Premijer Abij Ahmed (Abiy) izjavio je u utorak, 17. novembra, da se borbe privode kraju, rekavši da će "poslednji kritični čin sprovođenja zakona biti izvršen u narednim danima".

Poslednji sukob je rezultat dugogodišnje napetosti između moćne stranke u Tigraju, Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja (TPLF) i centralne vlade Etiopije.

Kada je Abij Ahmed u junu odložio nacionalne izbore zbog pandemije korona virusa, napetost je eskalirala između dve grupe.

TPLF smatra centralnu vladu nelegitimnom, tvrdeći da Abij Ahmed više nema mandat da vodi državu.

Vlada je optužila TLPF za napad na vojnu bazu radi krađe oružja, što je TPLF porekao. Kao odgovor, Ahmed je naredio vojnu ofanzivu, optužujući TPLF za izdaju.

XS
SM
MD
LG