Dostupni linkovi

Pentagon: SAD će do januara smanjiti broj vojnika u Avganistanu i Iraku


Sjedinjene Američke Države (SAD) će smanjiti broj svojih vojnika u Avganistanu i u toj zemlji će ostati 2.500 vojnika do januara 2021. godine, saopšteno je iz Pentagona u kome su naveli da će to biti i najmanji kontingent u poslednje dve decenije sukoba u toj zemlji.

Novi, privremeni ministar odbrane SAD Kristofer Miler (Christopher Miller) rekao je da će se oko 2.000 vojnika povući će se iz Avganistana do 15. januara, a da će još 500 će napustiti Irak, ostavljajući samo po 2.500 vojnika u svakoj zemlji.

Ta odluka odražava želju američkog predsednika "da uspešno i odgovorno okonča ratove u Avganistanu i Iraku i da naše hrabre vojnike vrati kući", rekao je Miler.

Donald Tramp (Trump) je, podsetimo, 8 . oktobra na društvenoj mreži Tviter napisao da bi svi američki vojnici koji su u Avganistanu, „trebalo da budu kući do Božića“.

Nekoliko časova pre ove Trampove objave, savetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Robert O`Brajen izjavio je da SAD imaju nešto manje od 5.000 vojnika u Avganistanu i da će do početka naredne godine taj broj biti smanjen za 2.500.

Prema sporazumu koji su SAD i talibani postigli u februaru, strane snage treba da napuste Avganistan do maja naredne godine u zamenu za određene garancije.

Ranije danas, šef NATO Jens Stoltenberg, upozorio je kako bi taj Severnoatlantski savez mogao da „plati visoku cenu za prerani odlazak iz Avganistana“.

"Sada smo suočeni s teškom odlukom. U Avganistanu smo gotovo 20 godina i niti jedan saveznik NATO-a ne želi da ostane duže nego što je potrebno. Ali istovremeno, cena preranoga ili nekoordinisanog odlaska mogla bi biti vrlo visoka”, rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG