Dostupni linkovi

Četiri godine za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića


Novinar Vladimir Kovačević nakon napada
Novinar Vladimir Kovačević nakon napada

Nedeljko Dukić osuđen je 17.novembra u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

Iako je od početka gtvrdio da nije kriv, Dukić je u ponedjeljak 16. Novembra promjenio mišljenje, te priznao krivicu I uputio izvinjenje Vladimiru Kovačeviću.

Dukić nije želio da prisustvuje izricanju presude. Njegov advokat Nebojša Pantić nije želio da daje izjave nakon presude, kao ni tužilac Okružnog tužilaštva.

Dukić je proglašen krivim jer je, zajedno sa Markom Čolićem, metalnim palicama pretukao Vladimira Kovačevića 26. avgusta 2018. godine, ispred zgarde u kojoj živi, kada se vraćao s posla.

Marko Čolić (32), inače bivši bokser, osuđen je 12.jula 2019. godine takođe na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara iz Banje Luke Vladimira Kovačevića.

Nakon žalbi i odbrane i tužilaštva Vrhovni sud RS-a Čoliću je kaznu povećao na pet godina zatvora.

“Drago mi je da je proces završio. Nisam nezadovoljan, ali ono što ostaje da visi I što niko ne pokušava da odgovori jeste ko su nalogodavci I šta je motiv. Oni jesu dobili kazne, ali onaj ko je naredio napad proći će nekažnjeno”, rekao je Vladimir Kovačević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sudski proces trajao je više od dvije godine. Saslušani su brojni svjedoci, izneseni materijalni dokazi.

Nakon napada na Vladimira Kovačevića ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, rekao kako iza napada ne stoji politička pozadina kao i da niko od predstavnika vlasti nije umješan u napad.

Prijetnje i fizički napadi na novinare u RS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

XS
SM
MD
LG