Dostupni linkovi

Mađarska i Poljska planiraju da ulože veto na budžet EU


Viktor Orban, premijer Mađarske
Viktor Orban, premijer Mađarske

Mađarska planira u ponedjeljak 16. novembra da uloži politički veto na budžet Evropske unije (EU) od 1,1 hiljade milijardi eura za period 2021-27. i shemu oporavka od krize COVID-19 zbog prijedloga o povezivanju raspodjele sredstava iz EU fondova s vladavinom prava, javila je agencija Reuters.

Poljski ministar pravosuđa takođe najavljuje veto od strane Poljske.

Nacionalistička vlada mađarskog premijera Viktora Orbana godinama je u raskoraku s evropskim partnerima zbog kršenja demokratskih standarda. Plan da se uložiti veto najavljen je u ponedeljak na internet stranici portfolio.hu.

Mađarska i Poljska su pod istragom EU-a zbog podrivanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Članice EU-a prema pravilima mogu staviti veto na usvajanje višegodišnjeg finansijskog plana. Ovaj potez Mađarske i Poljske najviše bi naštetio njima jer su države koje su primile najviše evropskih sredstava.

Orban, koji gradi "neliberalnu demokratiju", odbacio je optužbe o podrivanju demokratskih standarda u zemlji i optužio Brisel za dvostruke standarde. Rekao je da se Mađarska kažnjava zbog stvari koje su dozvoljene drugim državama.

EU je tokom ljeta odlučila da će sve buduće isplate sredstava vezati za poštovanje demokratskih standarda ugrađenih u ugovor o osnivanju EU, kao što su slobodni sudovi, mediji i obrazovanje, koji su posljednjih godina bili na udaru Orbana i njegovog poljskog saveznika premijera Jaroslava Kačinjskog.

XS
SM
MD
LG