Dostupni linkovi

I ako dozvoli Sofija, nije moguće usvajanje pregovaračkog okvira za Skoplje


Usvajanje pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju nije moguće upravo zbog formata sastanka u Briselu
Usvajanje pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju nije moguće upravo zbog formata sastanka u Briselu

Bugarska nije dala naznake da bi u utorak omogućila otvaranje pregovora između Severne Makedonije i Evropske unije (EU), međutim i da ima pomaka na relaciji Skoplje-Sofija, usvajanje pregovaračkog okvira nije moguće zbog formata ministarskog sastanka.

Naime, Savet opštih poslova EU će se održati u formatu video-konferencije zbog drugog talasa COVID-19 na evropskom kontinentu i činjenice da su zbog toga zemlje zatvorene i ne dozvoljava se putovanje.

Na ovom ministarskom sastanku je trebalo da se usvoji pregovarački okvir za Severnu Makedoniju, kako bi proces pregovora o članstvu otpočeo u decembru.

Međutim, kako su objasnili diplomate iz zemalja članica EU, usvajanje pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju nije moguće upravo zbog formata sastanka koji po pravilniku ne dozvoljava donošenje ove vrste odluke u obliku video konferencije.

“I da imamo bugarsku saglasnost, mi se na sastanku možemo jedino složiti oko teksta pregovaračkog okvira, a ne možemo ga usvojiti preko video-konferencije”, rekao je novinarima jedan zapadni diplomata.

Uslovljavanje Sofije

Naime, zemlje članice Evropske unije su u martu ove godine jednoglasno odobrile otvaranje pristupnih pregovora Brisela i Skoplja. Međutim, Bugarska sada blokira usvajanje pregovaračkog okvira, insistirajući na adekvatnom sprovođenju dogovora o dobrosusedstvu i zahteva stavljanje ove teme među prioritetna poglavlja u pregovorima, zajedno sa vladavinom prava.

Između Bugarske i Severne Makedonije već dugo traje rasprava oko naziva makedonskog jezika, a između ostalog Bugarska odbija da se u zvaničnim dokumentima EU koristi termin “makedonski jezik”.

Bugarska je u septembru poslala zemljama članicama memorandum u kojem se traži da bilateralni dogovor Skoplja i Sofije i dobri međususedski odnosi budu deo Pregovaračkog okvira o učlanjenu Republike Severne Makedonije u EU, te da budu deo Poglavlja 35.

U ovom dokumentu, u čiji je sadržaj RSE imao uvid, na šest strana se objašnjavaju i bugarske teze o poreklu makedonske nacije i jezika. Tamo se navodi da su Makedonci „projekat ranijeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita“, da je makedonski jezik „norma bugarskog i da nije postojao do 2. avgusta 1944. godine“.

Stav Nemačke i Brisela

Nemačka koja predsedava evropskom Unijom do 31. decembra ove godine, i dalje nastoji da do decembra omogući usvajanje pregovaračkog okvira i otvaranje prve međuvladine konferencije, kojom se obeležava početak pregovaračkog procesa. Tvrdi se da je nemačka strana u intenzivnim kontaktima sa Skopljem i Sofijom.

Međutim, evropske diplomate strepe da tvrdim stajalištem zvanične Sofije, kojim se onemogućava usvajanje pregovaračkog okvira, ističe vreme da bi se uspelo u tome da decembar bude vremenski rok da Severna Makedonija otpočne pregovore o članstvu u EU.

Evropska komisija koja je u julu izradila nacrt pregovaračkog okvira stoji iza stajališta da je Severna Makedonija spremna za otvaranje pregovora.

“Naša pozicija je jasna. Evropska komisija smatra da pregovori moraju otpočeti što je pre moguće, ali da bi se to desilo, potrebna nam je saglasnost Saveta EU”, izjavila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Inače, Severna Makedonija, koja je kandidat od 2005. godine, a od 2009. čeka na otvaranje pregovora o članstvu, smatra se državom koja je ispunila sve uslove za početak ovog procesa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG