Dostupni linkovi

Čović: HDZ BiH na lokalnim izborima zadržao poziciju vodeće hrvatske stranke


Dragan Čović predsjednik HDZ BiH na konferenciji za novinare u Mostaru

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) sa 20 načelničkih i više od 300 vijećničkih mjesta osvojenih na lokalnim izborima u BiH, održanim u nedjelju 15. novembra, zadržala je poziciju vodeće hrvatske stranke u BiH, ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Jako smo zadovoljni izbornim rezultatom. Imati 20 gradonačelnika i načelnika, te više od 300 vijećnika, to je rezultat koji zaslužuje pažnju. U odnosu na prošli ciklus mislim da smo u svim sredinama pokazali dobar rezultat, što znači da su naši ljudi u gradskim i općinskim vijećima, naši gradonačelnici i načelnici, radili svoj posao dosta dobro", ocjenio je Čović.

Kako je rekao, rezultati izbora u Banjaluci i Sarajevu, gdje su opozicione stranke ostvarile dobar izborni rezultat ga ne zabrinjavaju, te smatra da se neće preslikati na Mostar, kako zbog posebnih izbornih pravila za taj grad tako i zbog specifičnog karaktera najvećeg grada u Hercegovini.

Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je predsjednik Bakir Izetbegović i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, na lokalnim izborima izgubili su vlast u najvećim gradovima u Bosni i Hercegovini- Sarajevu i Banjoj Luci.

Čović je najavio da će HDZ BiH u narednim danima analizirati ostvarene rezultate u svim sredinama, te sve snage usmjeriti prema izborima za Gradsko vijeće Mostara, koji su zakazani za 20.decembar.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je 2010. godine poništio posebna izborna pravila za Mostar, odnosno Statut i dio Izbornog zakona BiH proglasio neustavnim.

Od tada je gradom na Neretvi upravljao gradonačelnik, bez gradske skupštine, a budžet je donosio parlament entiteta Federacija BiH.

XS
SM
MD
LG