Dostupni linkovi

Opoziciona kandidatkinja pobijedila na predsjedničkim izborima u Moldaviji


Maia Sandu, kandidatkinja opozicije za predsjednicu Moldavije
Maia Sandu, kandidatkinja opozicije za predsjednicu Moldavije

Kandidatkinja opozicije u Moldaviji Maia Sandu, bivša ekonomistica Svetske banke, pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Moldaviji, pobijedivši pro-moskovskog trenutnog predsjednika Igora Dodona, kako su pokazali preliminarni rezultati Centralne izborne komisije u ponedeljak 16. novembra.

Podaci komisije pokazali su da je Sandu imala 57,74 posto glasova, a Dodon 42,26 posto nakon što je prebrojano 99,95 posto glasačkih listića, javila je agencija Reuters.

Glasači su izašli u velikom broju na izbore 15. novembra, sa izlaznošću većom od 52 posto - gotovo 10 procentnih poena više od konačne izlaznosti zabilježene tokom prvog kruga.

"Preliminarni podaci su jasni, govore sami za sebe", rekao je Vladimir Sarban, zamjenik šefa komisije, na konferenciji za novinare.

Rekao je da će konačni rezultati biti objavljeni u roku od pet dana. Prema zakonnima Moldavije, Ustavni sud mora odobriti rezultate.

Sandu (48) rekla je da će kao predsjednica osigurati veću finansijsku podršku Evropske unije.

Ona se suočava sa ogromnim izazovima, ne samo zbog pandemije izazvane korona virusom već i zbog činjenice da je Moldavija jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi.

XS
SM
MD
LG