Dostupni linkovi

Francuski tužioci: Napad u Nici i ubistvo nastavnika u Parizu su povezani


Mjesto smrtonosnog napada u Nici.
Mjesto smrtonosnog napada u Nici.

Osoba osumnjičena da je nožem usmrtila tri osobe u crkvi u francuskom gradu Nici u svom telefonu imao je slike muškarca koji je dvije sedmice ranije odrubio glavu nastavniku u blizi Pariza, saopštili su francuski tužioci u petak, prenosi Reuters

Pronalazak fotografija kod dvadesetjednogodišnjeg Tunižanina kojeg je policija upucala 29. oktobra, mogao bi ukazivati na zajednički motiv dva napada.

Antiteroristički tužioci rekli su u izjavi za medije da je pregled mobitela otkrio i fotografije koje se dovode u vezu sa takozvanom “Islamskom državom”.

Nastavnika historije Samuela Patija ubio je muškarac čečenskog porijekla, koji je prije napada snimio poruku u kojoj je rekao da želi kazniti Patija zbog pokazivanja karikature proroka Muhameda. Ovo je bio posljednji u nizu napada zbog karikatura koje muslimani smatraju blasfemijom, dok francuski zvaničnici brane pravo na njihovo objavljivanje, uz pojašnjenje da je to stvar slobode izražavanja.

Ranije su tužioci utvrdili da su oba napadača posljednjih smrtonosnih napada u Francuskoj koristili slične metode, odnosno da su koristili velike noževe. Napadač u Parizu je odrubio glavu nastavniku dok je napadač u Nici to pokušao da uradi.

Posljednji napad u Nici potaknuo je vladu da podigne sigurnosni alarm u državi na najviši nivo, dok je predsjednik Emmanuel Macron rekao da će biti raspoređen veći broj vojnika kako bi zaštitili ključna mjesta poput škola i mjesta molitve.

U utorak su Francuska i Njemačka tražile pooštravanje granica Evropske unije kako bi zaustavili ono što je Macron nazvao “prijetnjom terorizma” nakon što su navodni islamski minitanti tokom prethodnog mjeseca ubili osam ljudi u napadima u Parizu, Nici i Beču.

EU lideri: Potrebna veća kontrola granica zbog terorističkih prijetnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

XS
SM
MD
LG