Dostupni linkovi

CIK BiH: Lokalni izbori ogroman izazov zbog pandemije 


Na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini 15. novembra takmiče se 543 politička subjekta, među kojima je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata i 72 koalicije, saopšteno je na konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK) BiH u petak 13. novembra.

Članovi CIK-a ističu da je na dan 1. oktobra ove godine, u evidenciji Centralnog biračkog spiska bilo upisano blizu 3,3 miliona birača, a od njih oko 3,1 milion na redovnim biračkim mjestima.

Budući da se prvi put održavaju u uslovima pandemije COVID-19, iz CIK-a su pozvali glasače da poštuju propisane epidemiološke mjere. To, kako kažu, ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

„Ovi izbori predstavljaće ogroman izazov za sve sudionike u procesu. CIK je još u junu usvojio instrukciju o postupanju na izborni dan, a u vezi s pandemijom korona virusa. Prema uputama, moraće se osigurati fizička distanca između članova biračkih odbora, a sva biračka mjesta morat će se dezinficirati u određenim intervalima“, poručio je na konferenciji za novinare predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Istaknuto je da će kontrolori voditi računa da prilikom čekanja na glasanje, na primjer, na spratovima u hodnicima osnovnih škola, prije dolaska na samo biračko mjesto, ne bude više od 30 osoba, pa će ostali glasači morati čekati u redu vani.

Kako je rastao broj stranaka i kandidata na izborima u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

U CIK-u navode i da je najveći broj osnovnih izbornih jedinica nabavio zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva, te da to još nisu uradile izborne jedinice Kreševo i Han Pijesak.

Za ove izbore je ovjereno 30.809 kandidata među kojima je 196 predstavnika nacionalnih manjina.

Zbog pandemije, kako je saopšteno, biće angažovani i takozvani COVID mobilni timovi.

Oko 17 hiljada glasača glasaće posredstvom redovnih mobilnih timova.

U CIK-u navode i da je u 7 časova ujutru u petak 13. novembra, pa do zatvaranja biračkih mjesta na snazi zabrana objavljivanja istraživanja javnog mijenja koja predviđaju rezultate izbora.

U 7 časova ujutru u subotu 14. novebra, počinje izborna šutnja koja će takođe trajti do zatvaranja birališta.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” u periodu od 7. septembra do 08.novembra zabilježila je ukupno 1245 izbornih nepravilnosti koje se u najvećoj mjeri odnose na preuranjenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju, rad službenika u kampanji, zloupotrebu javnih resursa i trgovinu u biračkim odborima.

Članovi Centralne izborne komisije pozvali su na fer i demokratske izbore u BiH, a građane da izađu na izbore i obave svoju građansku dužnost.

XS
SM
MD
LG