Dostupni linkovi

U Srbiji počela izgradnja prvog velikog transportnog terminala


Kontejnerski terminal u Odesi, ilustrativna fotografija
Kontejnerski terminal u Odesi, ilustrativna fotografija

U industrijskoj zoni u Batajnici, kod Beograda, u petak je postavljen kamen temeljac za izgradnju intermodalnog terminala, drumsko-železničkog transportnog čvora koji se gradi u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

Novac za izgradnju i opremanje terminala je većim delom obezbeđen kroz bespovratna sredstva EU od 13,7 miliona evra, dok je preostalih 1,8 miliona evra opredeljeno iz budžeta Srbije.

Planirano je da izgradnja ovog terminala traje dve godine.

Prilikom polaganja kamena-temeljca, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će taj terminal, koji je nazvao logističkim centrom i "suvom lukom", biti od velikog značaja za brži pretovar robe i zaštitu životne sredine, a da će doprineti i ekonomskom rastu Srbije.

Vučić je zahvalio državama članicama EU na pomoći Srbiji u realizaciji tog, kao i drugih projekata. On je rekao i kako očekuje da će Srbija ove godine ostvariti preko dve milijarde evra stranih direktnih investicija.

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, rekao je da je Srbija od EU od sada dobila 200 miliona evra bespovratne pomoći za šest velikih investicionih projekata i da je intermodalni terminal jedan od njih. „Ovaj projekat pokazuje dobar i konkretan rad i posao između EU, nacionalnih i lokalnih vlasti“, rekao je Fabrici dodavši da će ekonomija Srbije, u kojoj je ransportna logistika trenutno zastarela, imati brojne benefite od budućeg Terminala.

Terminal je deo budućeg logističkog centra u Beogradu i treba da poveže drumski i železnički transport, što bi trebalo da smanji troškove tranzita, transporta i uticaj teških teretnih vozila na životnu sredinu.

Terminal će biti opremljen za pretovar i skladištenje i povezaće različite vidove transporta, prvenstveno putni i železnički.

Agencija Beta prenosi da će u kompleksu biti ukupno tri kilometra saobraćajnica i železničke infrastrukture. Na površini od blizu dva hektara gradiće se poseban plato za skladištenje kontejnera, oko pet hektara je namenjeno za slobodne površine i za uređene zelene površine, a projektom je predviđena izgradnja oko 70 parking mesta.

U toku izgradnje intermodalnog terminala biće raspisan tender za nabavku prateće opreme, neophodne za funkcionisanje terminala.

U toku su i pripreme za realizaciju logističkog centra neposredno uz terminal. Tu će se obavljati svi logistički poslovi u vezi s drumskim i železničkim prevozom, kao što su špedicija, prevoz i carina, a biće zastupljene i prateće usluge skladištenja i održavanja.

XS
SM
MD
LG