Dostupni linkovi

Dojče banka predlaže porez na rad od kuće


Zaposleni u kancelarijama koje uživaju finansijske koristi od rada od kuće trebalo bi da bude oporezovani kako bi se pomoglo ostalim zaposlenim koji nemaju takve prednosti, rekli su stručnjaci Dojče banke (Deutsche Bank) u novom izveštaju.

U izveštaju o načinu obnove ekonomije posle korona virusa, Dojče banka je predložila pet odsto dnevnog poreza na svakog zaposlenog koji nastavlja da radi od kuće, što bi vladama omogućilo da prikupi desetine milijardi dolara.

Taj novac bi mogao da se koristi za pomoć radnicima sa nižim prihodima koji su preuzeli veći rizik jer se njihovi poslovi ne mogu obavljati daljinski, navodi se u izveštaju.

Vodeća nemačka banka je navela da je globalna pandemija uzrokovala prelazak na rad na daljinu, trend koji će izgleda trajati dugoročno, a mnogi zaposleni očekuju da će provesti kod kuće bar nekoliko dana radne nedelje čak i nakon završetka pandemije.

Zaposleni od kuće imaju koristi od pogodnosti i fleksibilnosti. Takođe direktno štede novac jer ne moraju da plaćaju prevoz na posao, obroke tkom radnog vremena i kupovinu i hemijsko čišćenje radne odeće, ali to znači da ona preduzeća koja mogu da izdržavaju zaposlene u kancelariji, neće moći da se oporave i "ekonomska nelagoda će se proširiti", navodi se u izveštaju.

Iako nema smisla da država podržava, recimo, prodavnicu sendviča u centru grada ako ona više nema ;kupaca iz obližnjih kancelarija, "ima smisla pomoći masu ljudi koji su iznenada razmešteni protiv svoje volje", navela je banka i dodala da je s lične i ekonomske tačke gledišta, "logično da se tim ljudima pružiti pomoći".

Porez bi iznosio nešto više od 10 dolara dnevno, pod pretpostavkom da prosečna plata Amerikanca koji radi od kuće iznosi 55.000 dolara.

To je otprilike iznos koji radnik može potrošiti na putovanje na posao, ručak i pranje veša, što će biti od prilike isto kao kad ide u kancelariju, navodi se u izveštaju.

Na taj način bi moglo da se prikupi oko 48 milijardi dolara u američkoj Dojče banci koja je sprovela slične proračune za Nemačku i Veliku Britaniju.

Međutim, taj predlog je doveden u sumnju.

Endru Hanter (Andrew Hunter), suosnivač pretraživača posla Adzuna.co.uk, rekao je da je ideja pogrešna i predviđa da će neverovatno biti nepopularna.

"Tim predlogom bi se kažnjavale napredne kompanije i oni sa decom ili oni koji su bili odgovorni tokom pandemije, a koji već imaju više troškova i pomažu životnoj sredini ostajući kod kuće", rekao je Hanter i dodao da postoje mnogo bolji načini za povećanje poreza.

XS
SM
MD
LG