Dostupni linkovi

Uhapšen napadač na saudijsku ambasadu u Hagu


Napad u Džedi

Holandska policija je saopštila u četvrtak da je uhapsila osumnjičenog za napad ambasadu Saudijske Arabije u Hagu.

Policija je navela da je muškarac (40) iz susednog grada Zutemera u četvrtak u zoru ispalio više metaka na zgradu saudijske diplomatske misije, prenosi Rojters.

Na fotografijama koje je objavila holandska televizija vide se čaure na ulici i rupe od metaka na prozorima Ambasade. Niko nije povređen.

Ambasada Saudijske Arabije u Hagu osudila je "kukavički napad" i pozvala svoje državljane u Holandiji da budu vrlo oprezni.

Napad se dogodio dan nakon eksplozije tokom obeležavanja Dana sećanja (11. novembar) na završetak Prvog svetskog rata na nemuslimanskom groblju u saudijskom gradu Džeda uz prisustvo stranih diplomata.

Službenik Konzulata Grčke i saudijski policajac su lakše ranjeni, navele su saudijske vlasti.

Konzulati Francuske, Grčke, Italije, Velike Britanije i SAD, čiji su predstavnici bili na ceremoniji, osudili su u zajedničkom saopštenju napad kao "kukavički".

Ekstremistička "Islamska država" je preuzela odgovornost za ovaj napad.

Agencija Amak, propagadni organ džihatista, prenela je da je napad bio prvenstveno usmeren na francuskog konzula koji je prisustvao ceremoniji. On je bio meta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u ovoj zemlji.

Jedan mladi islamista je 16. oktobra u Francuskoj ubio nastavnika jer je đacima pokazao karikature proroka Muhameda, a predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) potom na komemoraciji rekao da će Francuska "nastaviti da brani sekularno pravo na prikazivanje karikatura" što je izazvalo talas negodovanja u muslimanskom svetu, a neke zemlje su pozvale na bojkot francuskih proizvoda.

Ovo je drugi incident u Džedi. Pre dve nedelje nožem je ranjen čuvar francuskog konzulata u ovom gradu. Saudijska policija je saopštila da je napadač uhapšen, a francuska ambasada je navela da je čuvar van životne opasnosti.

XS
SM
MD
LG