Dostupni linkovi

U Federaciji BiH neće biti proglašeno stanje nesreće


Jelka Milićević, čelnica štaba Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.
Jelka Milićević, čelnica štaba Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Štab Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) nije prihvatio prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da se na području Federacije BiH proglasi stanje nesreće.

Štab na čijem je čelu Jelka Miličević, inače ministrica finansija u Vladi Federacije, ovu odluku je donio na sjednici održanoj u četvrtak uveče (12. novembar).

"Krizni stožer Ministarstva zdravstva je bio izričit u traženju odluke o proglašenju stanja nesreće, što mi potpuno razumijemo. Rekli smo da ne prihvatamo u ovom trenutku taj prijedlog jer je bilo i drugih načina da se reagira. Mi smo krajem septembra tražili od stožera civilne zaštite u kantonima da analiziraju stanje, naprave program mjera i sukladno toj procjeni da donesu odluke o proglašenju nesreće," izjavila je Jelka Miličević.

Ona je istakla da je stigao odgovor samo iz četiri kantona od deset koliko ih ima u Federaciji.

"Od ta četiri kantona samo je jedan, Zapadnohercegovački, donio odluku o poglašenju stanja nesreće," precizirala je Miličević.

Objasnila je kako je stav Štaba civilne zaštite da se od građana Federacije ne može očekivati da pristanu na mjere koje donosi proglašenje stanja nesreće, sa naredbama, sa represivnim mjerama, kontrolama i kažnjavanjem.

“To je nešto što će utjecati na socijalni status, na društveni status stanovnika Federacije, odnosno stanovnika Bosne i Hercegovine. Sve što se dešava u okruženju, moglo bi se dešavati i kod nas. Na represivne mjere odnosno na naredbe odgovara se također nepopularnim mjerama, to jest prosvjedima, a takva okupljanja bi možda ubrzala širenje korona virusa”, poručila je nakon sjednice Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Miličević.

U Federaciji je već jednom bilo proglašeno stanje nesreće. Vlada ovog entiteta je 16. marta 2020. godine donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, koje je trajalo do 31. maja

Uvođenjem stanja nesreće daje se pravni osnov za hitno djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. Također je predviđeno da se na osnovu procjene stanja može tražiti pomoć Oružanih snaga BiH, te međunarodna pomoć u skladu sa utvrđenim procedurama.

XS
SM
MD
LG